Molvarski vatrogasci više su puta odnosili pobjede nad vatrenim stihijama

U vrijeme kad su kuće i gospodarske zgrade bile građene od drva i pokrivene slamom, česti požari i nemoć pojedinca da se izbori nad vatrenom stihijom naveli su i mještane Molvi da osnuju svoje dobrovoljno vatrogasno društvo. Tako su 11. travnja 1891. godine Mojsije Hiršler, Karlo Šadek, Frane Sabolek, Josip Gotlieb i Bolto Pope s još dvadesetak mještana pristupili osnivanju DVD Molve. Prvi zapovjednik bio je Mojsije Hiršler, a Društvo je dobilo i podzapovjednike Karla Šadeka i Josipa Gotlieba.


DVD Molve/ PRIVATNA ARHIVA
DVD Molve 1956. godine/ PRIVATNA ARHIVA

Sve više zadataka

Uskoro su vatrogasci dobili i odijela, a dobrovoljno vatrogasno društvo u Molvama primljeno je 19. siječnja 1896. godine u članstvo Zajednice Hrvatsko slavonskih vatrogasnih društava u Zagrebu. Imajući sve više članova i zadataka, javila se potreba i za osnivanjem limene glazbe. Godine 1929. na vatrogasnoj skupštini zaključeno je da se osnuje vatrogasna limena glazba koju je činilo 18 glazbenika. Limena glazba nastupala je na mnogim svečanostima i vatrogasnim zabavama, kojima su vatrogasci prikupljali sredstva za svoju opremu.

Tijekom mnogih desetljeća molvarski vatrogasci više su puta odnosili pobjede nad vatrenim stihijama, a u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, mnogi su članovi u borbama dali i svoje živote. Godine 1946. počela je gradnja vatrogasnog doma koji je iste godine stavljen pod krov. Dom je srušen 2005. godine, a useljenje u novi vatrogasni dom bilo je 2009. godine.

Mladi vatrogasci 1962. godine/ PRIVATNA ARHIVA
Mladi vatrogasci 1962. godine/ PRIVATNA ARHIVA

Danas je DVD Molve jedno od najopremljenijih na ovome području, a mi smo o radu Društva nedavno razgovarali u njihovom vatrogasnom domu. Tamo su nas dočekali predsjednik Tihomir Žufika i članovi Petar Gregurić i Ivan Petrinić, predsjednik VZ Općine Molve. Predsjednik Žufika časnik je prve klase i član je DVD-a od 1985. godine.


– DVD Molve stožerno je društvo i pokriva požarno područje općine Molve te po potrebi i susjedne općine. Zapovjednik je Zvonimir Krznarić koji je upravo na osposobljavanju za dišne aparate u Đurđevcu. Imamo 45 aktivnih članova, a za intervencije su nam na raspolaganju tri kamiona i jedno kombi vozilo. Imamo veliku podršku Općine na čijem je čelu načelnik Zdravko Ivančan. Ove godine od Općine smo dobili novo navalno vozilo Volvo s 280 konjskih snaga te stariju auto cisternu Iveco EuroCargo na kojoj smo sami radili nadogradnju. Imamo i starije navalno vozilo marke Magirus iz 1981. godine. U našem DVD-u su muškarci i žene i redovito sudjelujemo na općinskim natjecanjima. Prošle godine na natjecanju ekipa požarnog područja bivše Općine Đurđevac osvojili smo drugo mjesto – kazao je predsjednik Žufika.

Predsjednik DVD-a Tihomir Žufika, predsjednik VZ Općine Molve Ivan Petrinić i Petar Gregurić/ MIRKO LUKAVSKI
Predsjednik DVD-a Tihomir Žufika, predsjednik VZ Općine Molve Ivan Petrinić i Petar Gregurić/ MIRKO LUKAVSKI

Intervencije

Članovi ovog vatrogasnog društva sudjeluju u gašenju požara i obrani od poplava te na tehničkim intervencijama kao što su sklanjanje drveća s ceste, gašenje zapaljenih vozila. Još nisu skidali mačke s krošnje drveta, no zato su spasili kozu od utapanja.

– U Molvama se pred desetak godina za Kup Hrvatske odigravala utakmica između Hajduka i molvarske Mladosti. Kolega Drago Budaj i ja za vrijeme utakmice bili smo na osiguranju, kad nas je jedan mještanin obavijestio da mu je u bunar upala koza. Došli smo na intervenciju, spustili se u bunar u kojemu je srećom bio niski vodostaj, svezali kozu i živu je izvukli iz bunara – prisjetio se Tihomir Žufika.

Od naših sugovornika saznali smo i da su prilikom intervencije u Općini Novo Virje kod gašenja požara na štaglju primijetili da oprema ne funkcionira ispravno jer je pritisak vode bio slab. Kod provjere su vidjeli da je u hidrantu bilo ptičje gnijezdo koje je kod intervencije ušlo u cijev i tako smanjilo protok vode.


Nakon 132 godine rada i aktivnosti, DVD Molve danas raspolaže opremom kakvu mnoga društva mogu samo poželjeti.

Zastava DVD-a Molve/ DVD MOLVE
Zastava DVD-a Molve 1939. godine/ DVD MOLVE

Vezani članci

Najčitanije