Na Kiepachonovaciji predstavljeni inovativni automobil, jedrilica, roboti i ostale naprave

U sklopu obilježavanja 5. Dana Marcela pl. Kiepacha, u petak, 16. veljače u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima otvorena je izložba inovacija ‘Kiepachonovacija’.
– Okupio nas je ovdje naš sugrađanin Marcel Kiepach koji inspirira, ali isto tako trebao i inspirirati i dalje u desetljećima koji dolaze. Jako je impresivno vidjeti popis izlagača koji su prepoznali značaj Marcela Kiepacha u povijesnom značenju. Siguran sam da u ovim našim mladim ljudima leži budućnost našeg grada i neka im spomen na našeg sugrađanina bude itekako zamah za desetljeća koja dolaze, istaknuo je na otvorenju gradonačelnik Mario Rajn.
Ove godine svoje inovacije predstavili su Osnovna škola ‘Vladimir Nazor’ Križevci, David Kapor i Karlo Jelak, Obrtnička škola Koprivnica, Strukovna škola Đurđevac, Srednja gospodarska škola Križevci, Zajednica tehničke kulture Križevci, Aero-klub Dragutin Novak, Hrvatska zajednica inovatora, Srednja škola ‘Ivan Seljanec’ Križevci, Aero-klub Koprivnica, tvrtka Codel, Institut za kozmologiju i filozofiju prirode i Tehničko veleučilište Zagreb.
Osim izlagačkog dijela, održane su radionice i predavanja koje su proveli Tinker Labs, Matemagična školica, izv.prof.dr.sc. Krunoslav Hajdek i prof.dr.sc. Božo Smoljan, izv.prof.dr.sc. Predrag Brlek, Tehnički muzej Nikola Tesla, doc.dr.sc. Romana Lekić prof.struč.stud., PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije te Institut za kozmologiju i filozofiju prirode – dr.rer.nat. Andrej Dundović i dr.rer.nat. Petar Pavlović.
Posjetitelji su mogli vidjeti i izložbu Oldtimer bicikala vlasnika Dalibora Belanija kao i izložbu zrakoplova-jedrilice Aero-kluba Koprivnica.
Dodajmo kako su proglašeni i najbolji radovi nastali u sklopu natječaja ‘Marcelova kartolina’ koji je proveo Gradski muzej. Najboljim radovima proglašeni su radovi od Lune Sokač, Gite Begović, Lorene Đurđić i Stjepana Rogine.
Kiepachonovacijom je završeno obilježavanje Dana Marcela pl. Kiepacha kojima se čuva sjećanje na ovog znamenitog sugrađanina, poznatog izumitelja koji je već sa 16 godina postao poznat po svojim izumima od kojih su najpoznatiji uređaj za udaljeno očitavanje brodskog kompasa, dinamo za automobilsku rasvjetu, strujni prekidač za rentgenske aparate, mali transformator za niski napon te držač za čitanje knjiga.


Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI
Foto: GRAD KRIŽEVCI

Vezani članci

Najčitanije