Na križevačkoj Gradskoj upravi osvanuo baner u znak podrške zlostavljanim ženama

Kako bi skrenuli pozornost na činjenicu da je u Hrvatskoj svakih 15 minuta zlostavljana jedna žena, ali i osvijestili sugrađane o važnosti prepoznavanja i prijavljivanja nasilja, Grad Križevci priključio se akciji postavljanjem banera na zgradu Gradske uprave. Članicama Udruge HERA u odašiljanju ove važne poruke pridružili su se i gradski pročelnici čime je Grad pokazao da želi biti mjesto nulte tolerancije na nasilje bilo koje vrste.
Baner je napravljen uz podršku Austrijskog kulturnog foruma kao dijela Veleposlanstva Austrije u Hrvatskoj čiji je jedan od prioriteta jačanje prevencije nasilja nad ženama, kako unutar Austrije, tako i u drugim zemljama.


GLOBALNA KAMPANJA

‘16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama’ globalna je i svjetska kampanja koju obilježava 1700 organizacija u više od 100 država svijeta. Kampanja počinje 25. studenoga Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama te obuhvaća četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava a to su Svjetski dan borbe protiv AIDS-a (1. prosinac), Međunarodni dan osoba sa invaliditetom (3. prosinac), Godišnjica Montrealskog masakra (6. prosinac) i Međunarodni dan ljudskih prava sa kojim i završava kampanja (10. prosinac).

Grad Križevci priključio se obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama / FOTO GRAD KRIŽEVCI

– Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena – poručuju iz Grada i dodaju kako je važno zaustaviti ignoriranje i umanjivanje nasilja nad ženama, a posebice tretiranje nasilja kao privatnog problema žena žrtava nasilja.
Podsjetimo se još, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlukom Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo jer su se suprotstavile njegovom režimu.

Vezani članci

Najčitanije