Nakon katastrofalnog požara koji je progutao stotinjak kuća, odlučili su stati na kraj čestim borbama s vatrom

Nakon katastrofalnog požara kada je u Virju izgorjelo stotinjak kuća, mještani su odlučili stati na kraj čestim borbama s vatrom. Godine 1854. za 400 srebrnih forinti kupili su vatrogasnu štrcaljku, a 13. lipnja 1878. godine održana je glavna Skupština na kojoj je osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo. Već 1885. godine osnovan je i limeni glazbeni orkestar, a 1930. godine završena i gradnja novog vatrogasnog doma.


Generacije
Tijekom minulih godina DVD je raslo, a oprema se stalno obnavlja. U to smo se uvjerili i prigodom nedavnog dolaska kad smo u prostoru vatrogasnog doma o radu razgovarali s predsjednikom i zapovjednikom Društva.
– U mojoj obitelji vatrogasno zvanje se prenosi generacijama. Moj djed i otac bili su i članovi limene glazbe, a ja sam član DVD-a od moje pete godine života. Profesionalni sam vatrogasac i časnik više klase. Naši članovi kontinuirano pohađaju osposobljavanja za razna zvanja i specijalnosti te stečena zvanja uspješno primjenjuju na raznim intervencijama. Društvo je stožerno i pokriva požarno područje općine Virje, a po potrebi i izvan nje. To je dobrovoljno društvo s profesionalnom jezgrom. Imamo sedam uposlenih profesionalaca koji rade u tri smjene 365 dana u godini jer su na našem području i objekti JANAF-a i INE-NAFTAPLIN-a.

Predsjednik Velimir Sobota i zapovjednik Matej Šalvari / FOTO MIRKO LUKAVSKI

U sklopu DVD-a djeluje i veliki puhački orkestar. Voditelj je Željko Brodarić, a orkestrom dirigira prof. Josip Pankarić – kazao je Velimir Sobota, predsjednik DVD-a.
Društvo se u toku ljetne protupožarne sezone upućuje na redovnu dislokaciju na Jadranu sa vozilom Iveco i po dva vatrogasca u smjeni. Zapovjednik DVD-a je mladi Matej Šalvari, vatrogasni časnik prve klase.
– Imamo 11 vozila i tridesetak aktivnih operativaca sa zaštitnim odorama i obavljenim liječničkim pregledom. Ukupno je u našem DVD-u dvjestotinjak članova od kojih je najstariji Slavko Vinković, a najmlađemu je pet godina. Donedavno smo imali muške i ženske ekipe, a danas imamo ekipe djece, mladeži i seniora A i B kategorije i sudjelujemo na općinskim, županijskim i državnim natjecanjima – naglasio je zapovjednik Šalvari.

Članovi DVD-a prošlog stoljeća / FOTO DVD VIRJE

Zgode i nezgode
U karijeri naših vatrogasaca bilo je mnogo raznih intervencija, od onih opasnih pa do šaljivih. Tako je prošle godine na području Vodica dojavljen požar, a naši vatrogasci su pohitali da spase nečiju imovinu. Ubrzo su došli na naznačeno mjesto, no umjesto požara dočekao ih je roštilj i miris upravo pečenih kobasica i ćevapa koje je neoprezni izletnik poželio baš u jeku najvećih požara na Jadranu, saznali smo od naših sugovornika.
U svojoj 145 godina bogatoj povijesti neprekidnog rada i djelovanja, DVD Virje neumorno služi mjestu i Općini sa svojim humanim i volonterskim radom. Moderno opremljeni, na krovu vatrogasnog doma imaju solarne panele i vlastitu elektranu snage 10 KW . Kako smo čuli od naših sugovornika, izuzetna pažnja posvećuje se radu s djecom i mladeži kroz niz aktivnosti i natjecanja.

Vezani članci

Najčitanije