Nakon svake nabavke novog vatrogasnog vozila, ono starije doniraju društvu kojemu je potrebno

Dobrovoljno vatrogasno društvo Koprivnički Bregi već 112 godina brine se o sigurnosti svog naselja i općine. Štiteći ljude i imovinu od požara, poplava i drugih nepogoda, članovi DVD-a djeluju i preventivno, educirajući mještane kako da i sami spriječe nastanak požara. U suradnji s dječjim vrtićem i osnovnom školom, bregovski vatrogasci jednom godišnje održavaju i vježbu evakuacije. Društvo organizirano dežura za vrijeme žetve te upoznaje mještane sa opasnostima prouzrokovanim požarom ili elementarnom nepogodom.


O radu DVD-a Koprivnički Bregi nedavno smo u njihovom prostoru razgovarali s nekoliko članica i članova. Stjepan Križanec vatrogasac je četrdeset godina, a odnedavno je i u funkciji predsjednika DVD-a.

Očuvani zapisi

– Osnivač DVD-a Koprivnički Bregi je Dragutin Šuster. Mi pažljivo čuvamo i prvu knjigu zapisnika u kojoj je krasopisom zapisano da je ‘Prva glavna konstituirajuća skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Bregima održana u zgradi obče pučke škole, 30. travnja, 1911. godine. Za prvog zapovjednika izabran je Pavao Španić. Tadašnji vatrogasci imali su nešto drugačiju organizaciju pa u knjizi piše da je vođa penjača bio Tomo Kunić a vođa štrcara Franjo Peroković. Za tajnika je izabran Josip Petričević, blagajnički poslovi povjereni su Nikoli Krapincu, a Tomo Varga bio je podvornik’ – kazao je predsjednik Križanec pokazujući nam veliku knjigu zapisnika, naglasivši da je danas najstariji član i počasni predsjednik Josip Zagorec.

Vatrogasci su kroz minula desetljeća brinuli o sigurnosti svojih mještana i njihove imovine, nastojeći pribavljati primjerenu opremu i odijela. Nakon svake nabavke novijeg vozila, ono starije su darovali vatrogasnom društvu koje do tad nije imalo vozilo. Tako su svoja starija vozila donirali DVD-u Gotalovo i DVD-u Glogovac.


Zapovjednik DVD-a Koprivnički Bregi je Marijan Sever. On je viši vatrogasni časnik, a ove godine navršio je 50 godina vatrogastva.

– Trenutno imamo kompletno opremljeno navalno vozilo Iveco, jedan kombi i jedno pick-up vozilo. Imamo 30 operativnih vatrogasaca s kompletnom zaštitnom opremom. Osim našeg područja, prema potrebi pokrivamo i susjedne općine. Prošle godine imali smo 11 intervencija, od čega je osam intervencija bilo na otvorenom prostoru. Do pojave koronavirusa sudjelovali smo na natjecanjima na kojima su naše ekipe osvajale i prva mjesta – kazao je zapovjednik Sever.

Bregovski vatrogasci prije su imali natjecateljske ekipe u svim kategorijama, a mnoge je obučavao Božidar Krušelj, vatrogasni časnik prve klase, koji je u vatrogastvu 34 godine.

Interes žena

U DVD-u je danas desetak žena, a jedna od njih je Suzana Bukvić, dočasnica prve klase.


– Oduvijek me je privlačilo vatrogastvo, no iz više razloga nisam se učlanila u mladosti. Članica sam našeg DVD-a petnaestak godina, i nastojim što više sudjelovati u njegovim aktivnostima – kazala je S. Bukvić i poželjela da se u DVD učlani još žena.

U razgovor se uključio i Ivica Hrženjak, vatrogasni časnik prve klase, trenutno na funkciji zapovjednika VZ Općina Hlebine i Koprivnički Bregi.

– Mi branimo imovinu i od drugih nepogoda. Sklanjamo porušena stabla drveća s cesta. Za vrijeme poplava punili smo vreće s pijeskom postavljajući brane, a nakon toga pumpali vodu iz  podruma. U vrijeme potresa na Banovini sudjelovali smo u sanaciji i dovozu humanitarne pomoći – kazao je Ivica Hanžek, naglasivši dobru suradnju i podršku Općine Koprivnički Bregi.

Osnivač Dragutin Šuster
Vatrogasci su nekada imali i svoj glazbeni zbor

Vezani članci

Najčitanije