Nastojim ići putem kojim drugi nisu išli jer ako ideš istim putem, dođeš tamo gdje su drugi već bili

Za Nenada Marinca ova je godina posebna jer obilježava 60 godina života i 40 godina slikarskog i drugog rada. Zapravo, a kako i sam kaže, umjetnički je aktivan i više od 40 godina jer je radio i prije nego što su mu objavljeni prvi mladenački radovi.


– U početku mog umjetničkog rada je to bilo pisanje. Prvo su objavljivane neke pjesme, mali eseji, a 80-ih godina pisao sam aforizme za Glas Podravine, u vrijeme kada je Ivan Peterlin bio glavni urednik te crtao karikature, prvo samostalno, a onda sa svojim dobrim prijateljem Zoranom Carom. To mi je bio prvi honorirani posao u život i na to sam ponosan jer su mi radovi objavljeni i u Večernjaku, Berekinu, Feferonu, u tim humorističnim časopisima onog vremena – prisjeća se Marinac svojih umjetničkih početaka. 

Izražavanje bojama

Uz pisanje je brzo prešao i na slikarstvo i druge oblike vizualnog izražavanja jer, kaže, kada čovjeku ponestane riječi, prijeđe na boje kojima se pojedinci poput njega mogu izraziti i više nego samo riječima.

‘Energija sporta’, jedna od mnogobrojnih Marinčevih slika FOTO / PRIVATNA ARHIVA

– Nije to samo slikarstvo, tu su i skulpture, instalacije, imao sam izložbu od dvije tone recikliranog otpada… Sve vidim drugačijim očima i prepoznajem u nečemu nešto što drugi ne prepoznaju. Pronađem nešto drugo i u stvarima i u ljudima – priznaje ovaj poznati i vitalni koprivnički umjetnik koji je svoje najnovije likovne radove nedavno izložio u izlozima Knjižnice i čitaonice Fran Galović. Iako je izložba nedavno zatvorena, putovat će i po izlozima drugih knjižnica u Hrvatskoj. 


– Prije svega, moram zahvaliti ravnatelju knjižnice Karlu Galincu koji mi je omogućio da izložbu u svim izlozima knjižnice postavimo baš na Praznik rada da ju vidi ogroman broj ljudi. To su moji najnoviji radovi, a posebni su po tome što je svaka slika izložba sama za sebe jer svaka slika u sebi sadrži i do tristotinjak apstraktnih minijatura – pojašnjava umjetnik. 

Mozaik

Slike koje nose zajednički nazivnik ‘Mozaik’ nešto su sasvim originalno, a reakcije publike zasad su odlične.
– Pokušavam raditi nešto originalno, ići putem kojim drugi nisu išli jer ako ideš istim putem, dođeš tamo gdje su drugi već bili. Koliko sam uspio vidjeti, ovakvog nečeg nema nigdje – priznaje i dodaje kako je u svemu ipak najvažnije trajati, a ne samo zabljesnuti. Marinac zato ne planira prestati raditi, a kaže kako je trenutno u zenitu stvaralaštva.

– Danas imam iskustvo, znanje i mogućnosti koje nisam imao ranije. Konačno imam dovoljno svih materijala i svega da mogu razmišljati samo o kreativnom radu i stvaranju i ne brinuti za drugo. Nikad nisam imao više stvaralačke energije i vremena, a manje ostalih obaveza. Sve mi je otvoreno i stvaram svaki dan dok mogu – zaključuje.

Vezani članci

Najčitanije