Osuđen 37-godišnjak koji je provaljivao u koprivničke domove

Provalnik koji je prošle i početkom ove godine „operirao“ na području koprivničkog mjesnog odbora Dubovec, nedavno je nepravomoćno osuđen na Općinskom sudu u Koprivnici. Riječ je o 37-godišnjaku iz susjedne Varaždinske županije, točnije iz Velikog Bukovca, koji je otprije dobro poznat policajcima i pravosudnim tijelima sjevernog i sjeverozapadnog dijela Hrvatske. Osuđivan je u Puli, Požegi, Čakovcu Varaždinu i Koprivnici.


Okrivljenom je na posljednjem suđenju izrečena jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od jedne godine i osam mjeseci. On će 10 mjeseci provesti u zatvoru, nakon čega će biti pušten na slobodu, ali pod uvjetom da naredne tri godine ne počini kazneno djelo iz domene za koju je osuđen.

Spomenuta kazna izrečena mu je zbog toga što je 15. prosinca provalio u kuću u Ulici Antuna Mihanovića. Budući da u njoj nije našao vrijednih stvari, uputio se u kuću koja se nalazi samo nekoliko kućnih brojeva dalje. U nju je ušao tako da je odvijačem otvorio prozor. Ukrao je higijenske potrepštine, brašno, ulje, sušilo za kosu marke Rowenta i dva parfema.

Provalnik je mirovao mjesec i pol dana, odnosno u noći s 26. na 27. siječnja provalio je u kuću koja se nalazi u koprivničkoj Špoljarskoj ulici. Ukrao je tanjure, majice, ručni sat, muzičku liniju i dva zvučnika, LCD televizor, tenisice, računalo, monitor i električnu četku za kosu.

Već u noći s 1. na 2. veljače u Ulici Antuna Mihanovića, okrivljeni je pomoću originalnog ključa pronađenog u vratima, otključao ljetnu kuhinju. Tu je pronašao ključeve automobila iz kojeg je otuđio novčanik u kojem je bilo 1000 kuna te bankovne kartice. Potom se vratio u ljetnu kuhinju i ukrao razne živežne namirnice među kojima je bilo i 30 kilograma divljači. Premećući po stvarima pronašao je i zadržao za sebe streljivo i pušku s optičkim ciljnikom. Nakon te krađe uputio se na bankomat i pomoću ukradene kartice podigao je 2000 kuna.


Okrivljeni je priznao navedene provale i krađe što mu je pri izricanju presude uzeto kao olakotna okolnost, a kao otegotna okolnost navedene su prijašnje krađe zbog kojih je višestruko osuđivan na zatvorske kazne.

Uvidom u obrazloženje presude pada u oči da je 37-godišnjak do sada osuđivan 20-ak puta te je dobar dio svog života proveo po zatvorima, odnosno maloljetničkim kaznionicama. Zadnji put iz zatvora je izašao 27. srpnja 2017. godine . Na suđenju u Koprivnici tvrdio je da je krađe i provale počinio iz osobnih razloga, jer je izlaskom iz zatvora od Centra za socijalnu skrb dobio tek 400 kuna jednokratne pomoći što mu nije bilo dostatno za život.

Vezani članci

Najčitanije