‘Pet puta sam operirana, odstranjene su mi dojke i ugrađeni implantati, a danas živim punim plućima’

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače kako bi se podigla svijest o oboljenjima od raka, njihovoj prevenciji, dijagnosticiranju i liječenju. Rak je među vodećim uzrocima smrti u svijetu i smatra se epidemijom modernog doba. Danas smo, na žalost, svjedoci sve veće učestalosti zloćudnih bolesti u populaciji, a jedan od najčešćih je sve prisutniji zloćudni tumor ili karcinom dojke u žena. Zabrinjavajuća činjenica je da se tumor javlja u sve mlađoj i mlađoj životnoj dobi, ponekad čak i kod djevojaka mlađih od 20 godina, osobito ako je netko od ženskih članova obitelji također bolovao od karcinoma dojke.


KRVAV PUT

Koprivničanka Jasna Kovaček-Bedeković (61) dobila je tešku bitku s karcinomom dojke te nam ispričala svoju priču koja je počela kada je Jasna imala 30 godina.

– Moja priča započinje bajkom, nastavlja krvavim putem, ali ima sretan završetak. S 30 godina rodila sam kćer u osmom mjesecu trudnoće. Kako je to bio raniji porod nisam imala mlijeka pa su tadašnji doktori zaključili da ga svaka majka mora imati i doslovno su mi na silu pokušavali potaknuti mlijeko – priča nam Jasna i dodaje kako bi joj bradavice vukli na vakum, rukama tiskali dojke, pa stavljali šeširić ne bi li njena kćer barem nešto navukla. Međutim, usprkos njihovom ‘trudu’ napravili su joj više štete nego pomoći. Lijeva dojka joj se u potpunosti upalila i natekla, bradavice su joj popucale, a mlijeka ni za lijek.

Pretrpjela sam neopisivu bol i strah. No, vjerovala sam doktorima i mislila kako znaju što rade. Nakon što su vidjeli kako izgledaju moje dojke i sami su odustali te sam nakon mjesec dana otpuštena iz bolnice – govori nam i dodaje da je tada mislila da je njenoj patnji i boli kraj, no tada je tek sve krenulo.


Pet mjeseci nakon poroda napipala si je dvije kvržice na lijevoj dojci i u tom trenutku joj se srušio cijeli svijet.

– Znala sam da u mom slučaju genetika nema veze, već su za tu kvržicu isključivo bili krivi ‘pametni i školovani’ doktori. Otišla sam na pregled pa na punkciju i rečeno mi je da imam fibroadenom koji bi bilo najbolje izvaditi – prisjeća se Jasna i dodaje kako je tada podvrgnuta svojoj prvoj operaciji.

Sa svojih navršenih 45 godina napipala si je drugu kvržicu. Ponovno je otišla na pregled, punkciju i ustanovljen joj je također fibroadenom.

– Znala sam što me dalje čeka, operacija. U glavi mi se opet javila ljutnja, ali i tuga. Zašto baš ja? Pitanje koje si mnoge žene postavljaju kada otkriju kvržicu na svom tijelu – ističe Jasna i govori nam kako je od tada pa sve do svoje 49. godine četiri puta operirana jer su joj se kvržice javljale svake godine na drugoj dojci.

– Život mi se sveo na samopregled, pregled u bolnici, punkcija, dijagnoza, u mom slučaju tri fibroadenoma, a četvrta već na granici do raka dojke, pa operacija i oporavak. U jednom trenutku sam si rekla: Dosta! Više se ne diram jer ću ponovno naći kvržicu – priča i dodaje kako se posljednja, ali i najgora kvržica, odnosno rak dojke pojavio 2009. godine. Kvržicu je Jasna otkrila potpuno slučajno i to čupajući korov u svom vrtu. U jednom trenutku prelaskom ruke preko dojke ne bi li dohvatila ostatak korova, nešto ju je štrecnulo. Mislila je da ju je ubola pčela i htjela ju je maknuti sa sebe i tada je otkrila novu kvržicu koja ju je pritiskom zaboljela.


Pozitivan stav pola je ozdravljenja // Foto: Ivan Brkić

– U tom trenutku nisam bila nimalo jadna, već ljuta na cijeli svijet. Odlučila sam ne ići na pregled pa što god da se dogodilo. No, nekoliko mjeseci od toga, gledajući svoju obitelj, svoju tada 19-godišnju kćer, kojoj je još itekako potrebna majka, odlučila sam otići na punkciju i pregled. Željela sam ipak učiniti sve što mogu da promijenim svoj stav, kada već ne mogu stanje – priča nam Jasna i dodaje kako je ovog puta već sam citološki nalaz pokazao karcinom dojke.

Sretna okolnost u cijeloj priči što joj je suprug poznavao oralnog kirurga u Dubravi čiji je prijatelj bio vrhunski onkolog i plastični kirurg Zdenko Stanec koji je ujedno bio i Jasnin spasitelj.

– Otišla sam na pregled kod doktora Staneca koji mi je odmah po nalazima i svim dosadašnjim dijagnozama savjetovao da napravimo obostranu mastektomiju ne bismo li tu stali na kraj s kvržicama i rakom – ističe i dodaje kako joj je savjetovao odmah i ugradnju implantata kako ne bi morala ponovno dolaziti na operaciju i kako bi se, na kraju krajeva, i dalje osjećala kao prava žena koja ima obje dojke. Doktor Stanec tada je bio, a i danas je jedini u Hrvatskoj koji je radi ovakvu vrstu operacije, prvo odstranjuje dojke, a potom ugrađuje implantate.

ŠOKATNA SPOZNAJA

– Na prvu sve mi je to bilo previše i šokantno jer sam tada znala da dalje od raka ne ide. Bilo je, ili ću ga poslušati ili umrijeti. Dakle nisam imala A i B soluciju, već samo A, posebice jer bi mi se već najvjerojatnije sljedeće godine kvržica pojavila na nekoj od dojka  – prisjeća se Jasna svoje teške dijagnoze iz koje je izašla kao pobjednik.

Naravno, odlučila je poslušati svog doktora i u ljeto 2009. godine podvrgnuta je operaciji koja je trajala punih sedam sati. Odstranjene su joj obje dojke uz poštedu bradavica te su joj odmah ugrađeni implantati. Nakon gotovo dva tjedna provedenih u bolnici puštena je kući uz dogovor da za tjedan dana dođe na kontrolu gdje će se dogovoriti oko kemoterapija.

– Dan pregleda za mene je bio dan kada sam saznala najljepše vijesti na svijetu. Usprkos raku, teškoj operaciji, doktor Stanec mi je kazao kako ipak ne trebam primiti kemoterapije jer mi ni jedan izvađeni limfni čvor nije bio pozitivan i kako za nju nikada nije kasno, ako bude potrebe. To je vijest koja me digla iz mrtvih i dala mi novu nadu za život – priča nam Jasna i dodaje kako od onda svake godine privatno odlazi na kontrolni pregled kod doktora Staneca i sada, nakon 13 godina od operacije i ukupno sedam izvađenih kvržica živi punim plućima. Na njenu sreću sve je u najboljem redu, kvržica više nema, a implantati ne puštaju i izgledaju baš kao i prave dojke.

Napominje i kako je nakon 10 godina od operacije ponovno išla na operaciju kako bi izvadila implantate i stavila nove jer u ono vrijeme još nisu postojali trajni. Danas više i ne razmišlja o sebi kao o ženi koja je imala rak, već o ženi koja je samo uljepšala svoje dojke.

Pobijedila sam ovu igru ruleta s rakom i uživam u svakom dragocjenom trenutku u svom životu. Velika podrška u svemu bila mi je moja obitelj, posebice kćer koja me i dan danas gura naprijed – naglašava ova borbena lavica i svima koji se susretnu s dijagnozom bilo kojeg raka poručuje da prvo trebamo u sebi prihvatiti ono što se događa kako bi lakše mogli proći kroz liječenje i nastavili život jer on ne završava dijagnozom raka.

– Strah uvijek postoji i svaka kontrola je stres, svaka neobična bol donosi novi strah, ali nitko ne može iz svoje kože pa ni ja. Drage žene, nikada nemojte odustati. Koliko god bila teška, ta se borba isplati – savjetuje Jasna koja je iz svog iskustva naučila da uz podršku obitelji i prijatelja te pozitivan stav možeš preživjeti baš sve. Ozren Špiranec

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com