Podravkašice Yuliya i Iryna: Bojimo se za svoje obitelji i prijatelje, a ne možemo biti s njima

Jučer (čevrtak) rano u jutro ruske su snage napale Ukrajinu. Napad je krenuo iz Bjelorusije, ali i iz Rusije, uz bjelorusku potporu. Isto tako, ukrajinska granična služba navela je da je napad pokrenut i iz pripojenog poluotoka Krima. Poginuli su deseci osoba.


Cijelu ratnu operaciju odobrio je ruski predsjednik Vladimir Putin koji je to nazvao ‘posebnom vojnom operacijom kako bi se uklonila ozbiljna prijetnja’. U svom sat vremena dugom monologu izgovorenom u ponedjeljak Vladimir Putin pričao je o povijesti Ukrajine, Ukrajincima kao ljudima bez svog identiteta i Ukrajini kao koloniji. Nakon svog govora potpisao je formalno priznanje dviju paradržavnih tvorevina, Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike. Samo koji dan nakon što je Putin sve to izgovorio i potpisao, krenuo je napad. Počeo je u 5 sati ujutro ispaljivanjem projektila na nekoliko gradova u Ukrajini, a u blizini zračne luke Kijeva mogla se čuti pucnjava.

FOTO:TWITTER

Napad Rusije na Ukrajinu osudile su gotovo sve moderne države, a mnoge su i uvele sankcije prema Putinovoj državi. Do roka za zaključenje izdanja, NATO je nastavio s gomilanjem vojske i naoružanja u državama saveznica, no do izravnog uključenja u sukob još nije došlo.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij rekao je da je Rusija izvela raketne napade na ukrajinsku (vojnu) infrastrukturu te da su se u mnogim gradovima čule eksplozije.

Daljnji razvoj situacije zasad je nemoguće predvidjeti. No sigurno je da će se ovaj napad odraziti na ekonomsku situaciju diljem svijeta. Još jučer su drastično porasle cijene nafte, plina i pšenice na svjetskim tržištima, a drastično potonule burze.


O situaciji na istoku Europe pokušali smo porazgovarati s dvije rukometašice Podravke Vegete, no one su jučer bile previše potresene za istup u medijima.
Iryna Stelmakh (27) u Koprivnicu je stigla lani, a članica je i ukrajinske reprezentacije. Yuliya Dumanska (25) rođena je u Ukrajini, a pred nekoliko je godina dobila rumunjsko državljanstvo.
– Situacija nam je strašna i bojimo se za svoje obitelji i prijatelje. Htjele bismo trenutno biti s njima. Ne znamo što sutra nosi – kratko su nam poručile djevojke preko klupskog vodstva.

Iryna Stelmakh//FOTO:IVAN BRKIĆ

Domanska je i putem Instagrama svojoj obitelji i prijateljima poručila kako je uz njih.

– Razgovarala sam sa svojima doma i svi se boje. Želim i nadam se da će ovi problemi biti riješeni što prije moguće. Želim da sve ovo ode u zaborav što prije, uz male gubitke bilo koje vrste. Moji roditelji i obitelj su tamo i želim da znaju da mislim na njih.
Mi želimo mir. Rat je patnja za sve i nije odgovor na ništa.
Stojite uz Ukrajinu i molite za nju – poručila je Domanska. (jk, th)

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com