Pokrenule su Dane batata na kojima se nude slatka i slana jela

O društvenom životu i kulturnom bogatstvu naselja Cirkvena brine se i Udruga žena Graničarke, a mi smo o njihovom radu razgovarali s njezinom predsjednicom i nekoliko aktivnih članica.


– ‘Graničarke’ su osnovane 13. travnja 2008. godine s ciljem da unaprijede položaj žena u društvu, a radom i aktivnošću pomažu napretku sela. Cirkvena je poznata po trudu u očuvanju baštine, bogatstvu narodnih običaja i rukotvorina. U našem selu je davnih godina djelovao Aktiv žena pa smo i mi željele nastaviti tu tradiciju. Danas je u udruzi 24 aktivnih žena, a kako je naše selo na tromeđi, naše članice su iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Zagrebačke županije – kazala nam je predsjednica Zlata Kušec kojoj je ovo drugi mandat na čelu udruge.

– Udruga je osnovana na inicijativu Irene Orešić, Sanje Radulec, Draženke Tkalčec i mene. Prva predsjednica bila je Sanja Radulec, a tajničke poslove obavljala je Irena Orešić. Nakon njih, druga predsjednica bila je Marina Pavlaković, a tajnica Nada Pavić. Htjele smo okupiti što više žena koje žele raditi i družiti se. Od samih početaka imale smo niz sastanaka i druženja, dogovora o našem radu i inicijativama. Prikupile smo starine naših baka i prabaka, a naše članice vješte u heklanju, pletenju, šivanju i našivavanju, počele su izrađivati originalne ručne radove koje smo izlagale na prodajnim izložbama – pojasnila je tajnica udruge Irena Šimunović.

FOTO / MIRKO LUKAVSKI

Graničarke su poznate i po kuhanju i pripremi kolača kojima sudjeluju na izložbama srodnih udruga žena u susjednim naseljima. Na Štruklijadi u Zrinskom Topolovcu, blagajnica Graničarki Silvija Jelečki ispekla je najslađe štrukle i osvojila prvo mjesto, a u kategoriji slanih štrukli, prvo mjesto osvojila je Slavica Đuričić.
Dan prije našeg razgovora, svojim ručnim radovima i kolačima članice udruge sudjelovale su na Adventu u Farkaševcu. U natjecanju kuhanja sarme, vješte kuharice Anica Kos, Irena Orešić i Sanja Radulec, osvojile su medalju za treće mjesto. Tijekom godina organizirale su proslavu Martinja, a svake godine prigodno obilježavaju i Dan žena. Sredstvima dobivenim na prodajnim izložbama i od Općine Sveti Ivan Žabno pomažu potrebitima. U suradnji s KUD-om Stari Graničar potaknule su uređenje prostorija društvenog doma. Organizirale su prikupljanje novca za kupnju odjeće djeci slabijeg imovinskog stanja. Za vrijeme potresa na Baniji, na inicijativu Silvije Jelečki udruga je prikupila humanitarnu pomoć koju su direktno do razrušenih domova u okolici Petrinje vozili Silvija i njezin suprug Josip, Petar Orešić, Biljana i Robert Đuričić i Željko Babić. Također, udruga je pomagala i nastradalima od požara kojih je u okolici Cirkvene bilo nekoliko u kratkom razdoblju.

Udruga žena često ide na jednodnevne izlete diljem Hrvatske. Do sad su obišle gotovo sve nacionalne parkove u Lijepoj našoj, često putuju na Jadran, a bile su i u Sarajevu, Beču, Budimpešti, Bledu i Bohinju…Tradicionalno sudjeluju na manifestacijama udruga žena u Dubravi, Zrinskom Topolovcu, Gudovcu i susjednim mjestima, a dobra i česta suradnja je s udrugom žena Žabno. Za Božić i Uskrs članice udruge izrađuju prigodne ukrase i pisanice. Kako smo čuli u razgovoru, Graničarke su na poziv DVD-a Kabal, prvog svibnja sudjelovale u društvenim igrama i u potezanju užeta osvojile prvo mjesto. Rad ove udruge zapažen je u našoj županiji, a Zlata Kušec i Vedrana Beštek sudjelovale su i u izboru za najbolju ženu ruralnog područja županije.


Osim Božića i Uskrsa, Udruga žena obilježava Dan žena i Martinje, a u suradnji s vatrogascima i drugim udrugama iz mjesta, aktivno izložbom prigodnih ručnih radova sudjeluje i u obilježavanju Dana Marinja koji se u Cirkveni slavi 31. svibnja. Pa ipak, glavna manifestacija ove udruge su Dani batata.
– Na ideju za održavanje ove manifestacije došle smo jer se na mojem OPG-u sadi batat. Htjele smo da imamo nešto originalno, jer ova biljka još uvijek nije dovoljno priznata u našoj zemlji. Na Danima batata izlažu se slatka i slana jela od ove biljke. Tako posjetitelji ove manifestacije mogu probati i kupiti juhu, tjesteninu, ali i marmeladu, kremšnite, te još niz drugih jela od batata. Manifestaciju smo pokrenule 2016. godine, a održavala se uz poštovanje propisanih mjera i u vrijeme korone. Posjećenost je svake godine sve veća, a i izložba proizvoda je sve raznovrsnija i bogatija – kazala je predsjednica Kušec.
Među Graničarkama s kojima smo razgovarali bila je i članica negdašnjeg Aktiva žena. Marija Beštek je i najstarija članica udruge pa smo je zamolili da se prisjeti svoje mladosti i rada u Aktivu žena.

– Aktiv žena osnovan je 1974. godine na inicijativu Milke Đuričić. U to vrijeme u Cirkveni je društveni život bio na vrhuncu. U njemu je sudjelovala Omladinska organizacija, Društvo Naša djeca, DVD, KUD Stari graničar u sklopu kojega su djelovale Dramska sekcija i Pjevačko društvo, Šahovski klub i naš Aktiv žena. Mi smo često u vatrogasnom domu organizirale zabave na kojima smo uz piće prodavale i kolače koje smo pekle kod kuće. U domu su često gostovale tada poznate estradne zvijezde Kićo Slabinac, Ivo Robić, Zdenka Vučković, Esma Ređepova, a kasnije Lepa Brena i drugi. Novac koji smo tako zaradile, dale smo za vodovod u selu i uređenje osnovne škole. Da bi privukle što više ljudi na zabave, davale smo i igrokaze za koje su tekstove pisali Nada Đopar i Imbra Ifkanec, a osim njih u predstavama su glumili i Mirko Bajec, Stjepan Kušc, Milka Đuričić i drugi – kazala je sugovornica i naglasila da su članice Aktiva uvijek javno nastupale u narodnoj nošnji.
– Naša udruga surađivala je sa ostalim srodnim udrugama, a sudjelovala je i na Križevačkom spravišću. Jednom smo se natjecale u pečenju najduljeg štrukla. Mi smo od limara naručile izradu dugačkog protvana, no konkurentna udruga iz Brezovljana svojim tajnim kanalima saznala je za naš plan. Na naše veliko iznenađenje, Brezovljanke su na natjecanje došle s dugačkim limenim krovnim žljebom i u njemu ispekle najveću štrudlu, osvojivši prvo mjesto -prisjetila se Marija Beštek, dodavši da je zadnja predsjednica Aktiva žena bila Slavica Đurićić koja je dugo bila aktivna i u novoosnovanoj udruzi.
Graničarke danas surađuje na području triju županija. Sastaju se jednom tjedno, i već dogovaraju nove aktivnosti za iduću godinu.

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com