Pokrenule su Mudlinijadu, a pobjeđuju i na smotrama glumaca amatera

Brojne društvene i kulturne manifestacije u Peterancu pokraj Koprivnice često se održavaju u organizaciji Udruge žena Hrvatsko srce. Ova udruga više od 20 godina radi na promociji svog  mjesta, njegove kulturne baštine i običaja. Svoje aktivnosti dogovaraju u vlastitoj prostoriji koja se nalazi u sklopu vatrogasnog doma gdje smo o njihovom radu razgovarali s predsjednicom i članicama udruge. 


Udruga je s ciljem doprinosa razvoju sela, na inicijativu tadašnjeg načelnika Zlatka Dudaša, Slavice Hantke i nekoliko žena, osnovana 6. lipnja, 1999. godine. Na osnivačkoj skupštini je bilo deset žena koje su za svoju predsjednicu izabrale Slavicu Hantke. Nakon nje, udrugu su vodile Ljiljana Levaković i Katarina Herman koja je za predsjednicu birana u čak tri mandata. Unazad dvije godine na čelu udruge je Maja Petak. 

Već u prvoj godini nakon osnivanja Hrvatskog srca ozbiljno se prionulo radu. Organizirali su se Bapski susreti na kojima su bila sportska natjecanja u raznim disciplinama. Pokrenute su radionice na kojima se učilo izrada ručnih radova i slikanje, a radionicu izrade suvenira salvetnom tehnikom vodila je Brigita Benjak. U sklopu udruge djelovao je i pjevački zbor koji je vodio Ivo Kovač. 

– Vrijednosti koje promičemo su ljubav prema našem naselju te zaštita ostavštine naših predaka. Nije tajna da Peterančane zovu ‘mudlini’ a posebnost udruge je promocija Peteranca i kroz prezentaciju mudlina, odnosno tijesta od brašna, soli i vode. Ovo jelo nekada su domaćice pripremale za mnogobrojne radnike na polju. Prema legendi, za vrijeme kada je domaćica za težake kuhala mudline u kotlu, dječica su se igrala pokraj kotla. U kotao je neprimjetno uskočila žaba, a ugledavši je, djeca su uskliknula ‘Mudlini so pregledali’. Od tada Peterančane zovu mudlini, a ovo jelo domaćice rado spremaju svojim ukućanima. Mudlini se danas pripremaju s vrhnjem, prženim lukom, crnim uljem, pekmezom, orasima…To je fino i ukusno jelo pa smo došle na ideju da se mudlini ponude gostima i na taj način promovira naše tradicionalno jelo. Udruga je osmislila i organizirala kulturno-zabavnu manifestaciju Mudlinijadu koja se temelji na legendi vezanoj uz Peteranec. Prva Mudlinijada je održana 12. lipnja, 2004. godine. Na njoj se promovira kultura i tradicija a ima i zabavni karakter. Učestvuju članice u kulturno umjetničkom programu s muzičkom točkom te recitacijama. Uključene su i najmlađe članice udruge a to je ujedno i prilika da se kušaju mudlini – kazala je predsjednica Petak.

Na inicijativu udruge, u procesu je zaštita i upis mudlina u nacionalni registar kulturnih dobara RH u kategoriji nematerijalna kulturna dobra. Zbog toga se vode intervjui s najstarijim stanovnicima Peteranca i traže pisani dokazi.


Dopredsjednica Marijana Dudaš i predsjednica Maja Petak/MIRKO LUKAVSKI
Dopredsjednica Marijana Dudaš i predsjednica Maja Petak/MIRKO LUKAVSKI

 

Ove godine sniman je video materijal o mudlinima, a prisutne članice su nam ispričale i anegdotu sa snimanja. 

– Na snimanju emisije trebali smo imati i žabe. Suprug naše članice Slavice, Ivica Mihalec uhvatio je tri žabe koje je Slavica stavila u kantu s vodom, lovila im muhe i uredno ih hranila. Pošto se to naše snimanje više puta odgađalo, žabe su iskočile iz kante i pobjegle natrag u prirodu, a Ivica je morao uhvatiti nove. Čuvale smo ih gotovo mjesec dana. Na snimanju smo ih istresle na stolnjak, no dvije su pobjegle prije nego ih je snimatelj snimio. Jedna je ipak ostala, no nije se htjela ni pomaknuti – kazale su nam članice udruge, a predsjednica Petak je naglasila da prilikom snimanja niti jedna životinja nije ozlijeđena, a u kotlu s mudlinima snimljena je umjetna žaba od plastike.

Danas Hrvatsko srce ima tridesetak članica od kojih je najstarija Zlatica Međimorec kojoj je 76 godina. Najmlađa je dvanaestogodišnja Melani Satajić, no među mladim članicama je i sadašnja tajnica udruge Ivana Budoš. Ona je još kao dijete članica udruge od prvog dana osnivanja, a sve vrijeme glumi i recitira u KUD-u Mudlin.

U udruzi je od prvih dana i Marijana Dudaš. Godinama je bila tajnica, a danas je dopredsjednica udruge. Od naših sugovornica smo čuli da je originalne nošnje koje su nekad žene u Peterancu nosile u svečanim prigodama, prikupila Zlata Dolenec, koja je i najvještija u pripremi mudlina. Hrvatsko srce dobro surađuje s ostalim udrugama s područja Koprivničko-križevačke županije. Organizira likovne kolonije i izložbe slika te književne susrete. U njezinom sklopu djeluje i KUD Mudlin kojemu je cilj očuvati i promicati tradiciju i kulturu Peteranca, njegujući kajkavsko narječje te rad i djelo Frana Galovića. KUD je vrlo uspješan te sudjeluje na raznim natjecanjima lokalnog i državnog karaktera. Njegove članice sudjelovale su na županijskim smotrama glumaca amatera, a najuspješnije i nagrađivane predstave su Učitelj i Soldat. Na državnoj smotri kazališnih amatera u Vodicama, članici i amaterskoj glumici Katarini Herman dodijeljena je nagrada za najbolju žensku ulogu, a ova predstava nominirana je i za kulturnu baštinu. 


Valja naglasiti da je KUD Mudlin sa županijskih smotri i natjecanja došao do državne razine. Bili su pozvani i na međunarodni festival glumaca i amatera koji je trebao biti u Crnoj Gori, no zbog kovida se nije održao. U KUD-u je sedam članica, a tekstove za predstave uglavnom piše Vesna Hadelan. Njegove članice rade na promociji Frana Galovića, a prošle godine na Galovićevoj jeseni odigrale su dramu Posljednji prizor.

Članice udruge sudjeluju na svim gradskim i županijskim manifestacijama, a na ovogodišnjoj Picokijadi udruga je u konkurenciji 38 udruga, osvojila prvo mjesto za najkreativnije uređeni izložbeni prostor. Tradicionalnim kolačima našega kraja članice sudjeluju u Tuhelju na međunarodnom festivalu slastičarstva Interslast. Štefica Lukunić je na Interslastu 2019. godine u zavidnoj konkurenciji od preko devedeset  amatera i profesionalaca u kategoriji medene pite osvojila prvo mjesto i zlatnu medalju. Udruga sudjeluje i na međunarodnom festivalu tjestenine Kompasta, gdje su njezine članice prezentirale mudline te tradicijske kolače, narodnu nošnju i ručne radove. U svojem radu, udruga surađuje s Likovnom sekcijom Podravka 72, sa školom i vrtićem, a unatoč koroni, žene nisu stale s aktivnostima.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com