Povijesno izvršenje polugodišnjeg proračuna, uskoro ide rekonstrukcija glavnog trga

Đurđevačko Gradsko vijeće sazvalo je svoju 17. sjednicu na kojoj se, između ostalog, raspravljalo o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna. On je izvršen u rekordnom iznosu od 51 milijun i nekoliko tisuća kuna, a sam gradonačelnik rekao je kako je ovo ‘rekordna realizacija polugodišnjeg proračuna u gradskoj povijesti.’

– Ovo je pokazatelj da se svi naši projekti i planovi iz proračuna realiziraju dobrom dinamikom i da ćemo imati rekordno izvršenje proračuna na kraju godine. Od projekata bih spomenuo izgradnju zgrade Mali princ, pa Centra za osobe s invaliditetom i doma za starije, rekonstrukciju gradskih ulica, izgradnju mosta na istočnoj obilaznici grada, izgradnju sortirnice i projekt aglomeracije – kazao je Hrvoje Janči na sjednici Gradskog vijeća na koju oporbeni vijećnici nisu došli

Gradsko vijeće dalo je i suglasnost da se proda 60.000 kvadrata zemljišta u Poduzetničkoj zoni A – jug tvrtki Bauwerk Group d.o.o. koja ga dobiva po subvencioniranoj cijeni. Isplatit će 1,134.600 kuna za 60512 metara kvadratnih za zemljišta koje nije u cijelosti opremljeno komunalnom infrastrukturom, pa ispada da kvadrat plaćaju 18,75 kn/m2. Kako smo doznali ranije, Bauwerk je iskazao potrebe za proširenjem pogona kako bi se optimizirali svi proizvodni procesi. Osim optimizacije, ovo će im ujedno biti temelj za daljnje povećanje proizvodnje podnih obloga koje svoje kupce nalaze mahom na stranim tržištima.

– Ovo je dobar primjer planiranja poduzetničkih zona. Najavljuje se dodatno zapošljavanje u njihovoj prijavi, a radi se o površini više od četiri hektara. Radi se o parcelama koje su spojene s njihovim trenutnim parcelama – rekao je gradonačelnik Janči, na što se nadovezao Lacković:

– Najveća tvrtka u našem gradu sa svjetskim renomeom kontinuirano ulaže u razvoj i napredak, a to se vidi po broju zaposlenih na području grada i okolice, do primanja koje imaju – izjavio je. Isto tako, Đurđevac se uključuje u europski koncept smanjenja potrošnje energije i CO2, te smanjenja utjecaja klimatskih promjena.

Bauwerk planira širenje i nova zapošljavanja // Foto: Ivan Brkić

– Nakon sjednice ćemo prijaviti i jedan dio rekonstrukcije glavnog gradskog trga, to je prvi korak prema tome. Na idućim sjednicama imat ćemo rebalans kojim ćemo osigurati sredstva i tako ćemo pribaviti sredstva za kompletnu rekonstrukciju. Iduće godine kad dođe ljepše vrijeme rekonstruirat ćemo trg prema planu koji je još ranije napravljen, a dio novca stići će iz EU fondova. Projekt koji danas prijavljujemo vrijedan je pet milijuna kuna, tri su bespovratna sredstva.

Nadalje, dosadašnja ravnateljica Gradske knjižnice Đurđevac Bernarda Ferderber imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnateljice s obzirom da se nije javila, a ni itko drugi, na natječaj za čelnu osobu đurđevačke prosvjetne ustanove. Usklađen je i Status knjižnice, mijenjaju se nazivi djelatnika, odjela, ali i koeficijenti na plaće.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost gradskoj tvrtki Komunalije d.o.o. da se zaduže za zbog gradnje solarne elektrane na pročistaču, sve kako bi riješili energetsku neovisnost. Radi se o ranije najavljenom kreditu od četiri milijuna kuna, rok vraćanja je sedam godina, a fiksna godišnja kamata bit će 1,98 posto.

– Cijena vode porasti će od jedne do dvije kune po kubiku. Do 31.3.2023. godine garantira se pristojna cijena električne energije pa u tom smislu neće doći do povećanja cijene. I dalje imamo najjeftiniju cijenu vode u okolici – rekao je direktor Komunalija Tomislav Kolarić.

Sve su točke izglasane jednoglasno i dosta brzo, sjednica je trajala kojih dvadesetak minuta. Od oporbenih vijećnika koji nisu stigli na sjednicu očekivale su se otrovne strelice vezane na navodni skandal s naplatom oraha ubranih u centru od strane Grada, no gradski čelnici bili su spremni na to i otkrili su tko stoji iza neslane šale.

– Grad ne izdaje račune niti je izdao račun za branje oraha. Radi se o neukusnoj šali dvoje djelatnika i njima bliske osobe, pokrenut je disciplinski postupak protiv njih zbog teže povrede službene dužnosti, izaći će pred službenički sud u Koprivnici – rekao je gradonačelnik Janči kojeg je podržao i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com