Predstava će otkriti kako je Marko Torjanac ponovno ‘zaljubljen’ u svoju bivšu suprugu s kojom glumi

Torjanac zajedno sa svojom kolegicom i bivšom suprugom idući četvrtak u Koprivnici izvodi jednu od najizvođenijih i najljepših kazališnih ljubavnih priča na svijetu


Marko Torjanac je hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac koji zajedno sa svojom kolegicom i bivšom suprugom, glumicom Slavicom Knežević idući četvrtak u Koprivnici izvodi jednu od najizvođenijih i najljepših kazališnih ljubavnih priča na svijetu.
Uoči predstave s Markom smo razgovarali o spomenutom komadu, ali i o njegovoj glumačkoj karijeri. Na sceni je više od 30 godina te je jedan od najnagrađivanijih glumaca, trostruki dobitnik nagrade Fabijan Šovagović za najboljeg glumca i brojnih drugih domaćih i međunarodnih nagrada. Osim što glumi, često režira, prevodi i piše autorske tekstove te je i predavač na Akademiji dramskih umjetnosti. Osnivač je i ravnatelj Kazališta Planet Art koje je već 18 godina jedno od najuspješnijih hrvatskih kazališta čija je posljednja produkcija Ljubavna pisma, najizvođenija kazališna ljubavna priča na svijetu, kazao nam je Torjanac. Dodajmo i kako je tekst predstave svojevremeno bio nominiran i za Pulitzerovu nagradu.

Torjanac je na sceni više od 30 godina te je jedan od najnagrađivanijih glumaca / FOTO PRIVATNA ARHIVA

O predstavi

– U predstavi pratimo živote Andrewa i Melisse čije dopisivanje započinje slanjem poruka u školi za vrijeme nastave što se nastavlja cjeloživotnim razmjenjivanjem pisama. I dok njihovi životi idu različitim, često neželjenim smjerovima, kroz pisma stalno progovaraju o svojim nadama, željama, snovima, pobjedama i porazima – opisuje nam radnju predstave i dodaje kako se Andrew i Melissa nakon mnogo godina ponovno susreću, ne bi li odgovorili na pitanje je li moguć ‘popravni’ iz ljubavi.
Ovaj bezvremenski kazališni klasik koji obiluje humorom, ističe, svakoga će podsjetiti na velike skrivene ljubavi koje svi nosimo u sebi i pokrenuti pitanja o ljubavi i što je to što ljubavi čini nezaboravnom.

– Predstava govori i o dva principa, dvije vrste osoba, suprotnostima koje se privlače, jednoj uravnoteženoj i fokusiranoj, a drugoj razbarušenoj i autentičnoj – kaže nam i dodaje kako će predstava osim u Koprivnici biti izvedena u Rijeci, Zadru, Šibeniku, Splitu, Dubrovniku, Varaždinu, Osijeku, Virovitici, Karlovcu, Umagu i brojnim manjim mjestima, a u Zagrebu će se redovno izvoditi u dvorani Lisinski.
Marko nam je kazao i kako su na predstavi radili ukupno četiri mjeseca, a najduže su se bavili adaptacijom i prilagodbom našem vremenu jer se predstava originalno odvija od 30-ih do 80-ih godina prošlog stoljeća.


S predstave ‘Posljednja Freudova seansa’ / FOTO PRIVATNA ARHIVA

– Mislim da smo u tome uspjeli što se najbolje vidi po reakcijama publike – naglašava i dodaje kako mu se iznimno sviđa njegov lik jer je fokusirana, centrirana, racionalna, odgovorna osoba, zet kakvog bi svaka majka poželjela.

Na pitanje kako mu se poistovjetiti s likom i kako odvaja privatni i glumački život, Torjanac nam je kazao kako jednostavno uživa u tome, zbog čega se i bavi glumom.

– Ući u tuđu kožu, živote, snove, otkrivati i pokušati osjetiti razloge zašto netko nešto čini ili ne čini, zašto misli i djeluje na određene načine meni je najzanimljivije istraživanje čovjeka, odnosa i društva. To me ispunjuje i obogaćuje – poručio je ovaj vrhunski glumac.
S obzirom na to da je Torjanac svestrana osoba i radi nekoliko različitih poslova, to mu ponekad zna biti zahtjevno, posebice što je stariji. No kako i sam kaže, sav napor mnogih poslova dobiva smisao svaki put kad izađe pred publiku.

– Kada osjetimo prepoznavanje i podršku publike svi napori se izdrže i guramo dalje još snažnije – naglašava.

Zanimljiva je činjenica da u ovoj, ali i u drugim predstavama glumi sa svojom bivšom suprugom te mu to ne stvara nikakav problem. Oni su, kaže, oduvijek na sceni i u umjetnosti se odlično razumiju.


– To je područje u kojemu imamo najviše dodirnih točaka tako da nam je zajednički umjetnički rad uvijek inspirativan i kreativan, a umjetnički se razumijemo i bolje nego u drugim stvarima – kazao nam je na kraju ovaj strastveni glumac predstave koju javnost u Dvorani Domoljub može pogledati idućeg četvrtka, 21. rujna s početkom u 19.30 sati.

Vezani članci

Najčitanije