Predstavljena knjiga Pozdrav iz Staljingrada

Na stručno-znanstvenom odjelu koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galovć predstavljena je knjiga Romana Pavića, ‘Pozdrav iz Staljingrada’.
Roman Pavić rođen je 1969. godine u Osijeku. Završio je Medicinski fakultet sveučilišta u Zagrebu. Doktorirao je i niz godina radio u SAD-u a danas je pročelnik Zavoda za kirurgiju šake u bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu. Predaje na nizu fakulteta u zemlji i inozemstvu i autor je najvećeg broja znanstvenih članaka iz medicine, a samo u američkoj nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci nalazi se njegovih 46 znanstvenih radova. Napravio je najveću transplantaciju krvnih žila s noge na ruku na svijetu, a ima i značajno otkriće u području kirurgije živaca. Nakon mnogobrojnih znanstvenih radova, Roman Pavić odlučio je pisati i knjige, a prema riječima voditelja promocije, S. Serdarevića iz nakladničke kuće Fraktura, roman ‘Pozdrav iz Staljingrada’ postigao je pun pogodak.


FOTO:MIRKO LUKAVSKI

Knjigu možemo nazvati povijesnim romanom u kojem se isprepliću sudbine niza likova uoči drugog svjetskog rata. Glavna su tri lika; liječnik Ivan koji je na specijalizaciji u Londonu, drugi je slikar Leon iz Zagreba na početku svoje karijere koji slika portrete, a treći je franjevac koji pokušava doktorirati u Osijeku. Stjecajem okolnosti sva tri junaka našla su se u domobranskom puku i poslani su u Staljingrad gdje im se sudbine isprepliću na različite načine.
– Iako sam primarno druge struke, oduvijek sam razmišljao da napišem nešto o čemu sam cijeli život razmišljao i skupljao informacije od najranijeg djetinjstva, a to je razdoblje drugog svjetskog rata. U romanu je mnogo istinitih podataka o stvarnim osobama koje sam na razne načine saznao. Sve ono što je napisano u tim poglavljima o hrvatskim vojnicima, stvarno se događalo – kazao je Roman Pavić.
Na promociji smo čuli da je u koprivničkoj Knjižnici red čekanja za ovaj roman, koji se na promociji mogao kupiti po prigodnoj cijeni.

FOTO:MIRKO LUKAVSKI
FOTO:MIRKO LUKAVSKI

 

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com