Predstavljena nova knjiga Tereze Salajpal

U prostoru koprivničke Gradske vijećnice, brojni ljubitelji pisane riječi bili su u četvrtak na predstavljanju knjige „Sjećanje i Zaboravi“ autorice Tereze Salajpal. Promociju je vodio Dražen Ernečić, urednik Male biblioteke Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici, i biranim riječima predstavio autoricu knjige. U sklopu promocije solistički nastup na klarinetu izveo je Noa Pehnec, učenik Umjetničke škole Fortunat Pintarić u Koprivnici. Ispred sunakladnika govorili su predsjednik Podravsko – prigorskog ogranka DHK, Darko Pernjak i Dejan Težak iz nakladničke tvrtke Mini-print-logo Varaždin. O autorici je govorila i književnica Maja Kušenić Gjerek, koja u predgovoru knjige među ostalim piše;


Zadivljuje nas od prvih pročitanih redaka, vještina kojom univerzalne simbole utkane u misaono i filozofsko naslijeđe naših prethodnika, utkiva u živo tkivo vlastitog teksta i povezuje ih s vlastitim sjećanjima na prijeđeni životni put i primjere iz svakodnevnog života, koji svjedoče o njihovoj istinitosti i životnoj vitalnosti, kao da prepjevava stare napjeve na novi način, razumljiv i blizak svima’

Tereza Salajpal poznata je koprivnička liječnica. Rođena je 1934. godine u selu Gola, gimnaziju je završila u Koprivnici, a studij medicine na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Završila je specijalizaciju iz neuropsihijatrije, objavivši mnoštvo stručnih i znanstvenih radova iz tog područja. Odlaskom u mirovinu posvećuje se pisanju te objavljuje knjige proze i poezije.

Predstavljena knjiga tiskana je u nakladi Ogranka Matice Hrvatske u Koprivnici, Podravsko-prigorskog Ogranka Društva hrvatskih književnika i Mini-print-logo d.o.o. iz Varaždina. Na naslovnici knjige dominira križ u mozaiku koji je autoričin rad.

– Slika na naslovnici povezana je sa sadržajem koji se provlači u knjizi jer raspelo nosi vrlo veliku simboliku. Raspelo je „drvo života“, i ono je i slika našeg života. Mi hodamo kroz život i nosimo svoj križ, svatko na svoj način – kazala je među ostalim autorica, zahvalivši svima na dolasku, koji su tom prigodom knjigu mogli kupiti i po prigodnoj, nižoj cijeni.


Vezani članci

Najčitanije