Prijatelji životinja traže veganske obroke u menzama

Udruga prijatelji životinja provela je anketu među studentima u kojima se, tvrde, vidi veliko nezadovoljstvo i zahtjev za uvođenjem veganskih obroka u studentske restorane. Traže se, naime, obična jela od mahunarki i žitarica koji bi mogli jesti svi neovisno o načinu prehrane.


– Ova inicijativa aktivna je u nekom obliku još od osnivanja udruge kada se započelo s prikupljanjem potpisa za peticiju kako bi se uveli veganski obroci u javne institucije – kažu iz Udruge i naglašavaju da veganska jela ne moraju biti skupa ni komplicirana kako bi bila nutritivna, ukusna i zasitna. Mnogi se stoga pitaju: ‘Zar je toliko teško napraviti varivo od graha bez životinjskih sastojaka? Ili u smjesu za pohanje ne staviti jaje?’. Spomenimo i kako u postojećem vegetarijanskom meniju ima svega osam posto veganske hane, a njih 63 posto bez ikakvih problema moglo bi se pretvoriti u vegansku.

Valja reći i kako studentski zborovi već godinama apeliraju na promjenu samog pravilnika o subvencioniranoj prehrani kao i uvođenje nove kuharice te svi usmjeravaju na Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje se ‘oglušuje’ na mnoge apele i potrebe studenata, kažu iz Prijatelja životinja.

 

Vezani članci

Najčitanije