Sadnjom prve urbane šume započela je manifestacija ‘Proljeće u Koprivnici’

Danas su na Trgu Zlate Bartl u Koprivnici mališani iz dječjeg vrtića Tratinčica, skupine Mačići te iz eko skupine Osnovne škole Braća Radić, a uz pomoć djelatnika Komunalca, zasadili nova autohtona stabla koja će biti dio prve urbane šume u Koprivnici. Ovom je aktivnošću u prve dane proljeća započela nova manifestacija ‘Proljeće u Koprivnici’ u organizaciji Grada Koprivnice i Gradskog komunalnog poduzeća Komunalac.


Na konferenciji za novinare gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić i predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec predstavili su manifestaciju i brojne nadolazeće aktivnosti.

Jakšić je tom prilikom istaknuo da je upravo dolaskom proljeća kreće i realizacija projekata kojima želimo čuvati Koprivnicu kao zeleni grad, grad održivog razvoja i grad koji u puno toga prednjači i pokazuje da zna kako se čuva okoliš i provode projekti koji podižu kvalitetu života građana.

– Danas smo ovdje jer će iza nas nastati prva urbana šuma u Koprivnici. To je samo uvod u ulaganje u zelenu infrastrukturu za koju smo povukli skoro 70.000 eura europskog novca i gdje ćemo u narednih nekoliko desetljeća imati najveći projekt zazelenjivanja naše Koprivnice i to nas doista jako veseli. Svi znamo koliko je važno da čuvamo našu Planetu i naše okruženje i zato nam je jako drago da su i danas ovdje s nama naše mališanke i mališani i naravno, Komunalac, koji nam je u svemu tome partner – rekao je Jakšić.

FOTO: Helena Hraščanec

Također je istaknuo kako će se u sklopu projekta zazelenjivanja saditi i zelene oaze na 18 dječjih igrališta, u središnjem koprivničkom gradskom parku, a biti će zasađena i dva potpuno nova zelena koridora, u Cvjetnoj ulici i u Herešinu kod kompostane, te u Starogradskoj i Ulici Mihovila Pavleka Miškine.


– Sve je usklađeno sa našom strategijom razvoja zelene urbane infrastrukture i mislim da će Koprivnica, kao što pokazuje i u gospodarenju otpada i vodovodnom i kanalizacijskom sustavu, i na svom primjeru pokazati da je moguće razvijati zelenu infrastrukturu u urbanim i napućenim područjima. Naša ekipa iz Komunalca, iz Gradske uprave i iz ostalih dijelova sustava Grada, primarno mislim na ustanove u kulturi, dala je jako puno truda da imamo određenih događanja u Koprivnici tijekom cijelog proljetnog razdoblja. Biti će puno toga za mališane i za odrasle, pozivamo sve da nam se pridruže na lijepim događanjima i okupljanjima – rekao je Jakšić.

– Prema generalnom urbanističkom planu grada Koprivnice na ovoj površini zamišljena je parkovna površina tako da smo se odlučili za sadnju urbane šume odnosno sadnju autohtonih stabala prilagođenim našim klimatskim uvjetima, a otpornih na gradske uvjete. U najvećem postotku tu je drvo graba, koji je najčešći stanovnik naših šuma te jedno stablo hrasta lužnjaka smješteno na cvjetnoj livadi. Pokušali smo na ovoj površini dočarati šumu sa prirodnim sklopom i biljem koje se nalazi unutar nje, a naknadno će se zasaditi još i šumski rub s trajnicama koje se mogu naći u našoj podravskoj šumi, kao što su zimzelen, šumarice, visibabe, paprat, drijemovac – istaknula je predsjednica Tetec.

FOTO: Helena Hraščanec

Cvjetna livada već je usijana u postojeći travnjak, a u njoj će već ove godine cvasti poljsko cvijeće koje će privlačiti pčele i ostale korisne kukce oprašivače.

– Na površini urbane šume dočarat ćemo tipičnu vegetaciju podravske ravnice, kombinaciju šumaraka, cvjetnih livada i pojedinačnih stabala. Cijela ta površina biti će prilagođena uvjetima života u gradu te će se redovito kositi rubni pojas širine 1,5 metar. Urbana šuma koristit će se i za edukativne radionice sa školarcima i vrtićkim skupinama gdje će se moći pratiti faze godišnjih doba u šumi, a djeca će imati priliku upoznati se sa širokim spektrom livadnog bilja koje nestaje s naših livada zbog redovite košnje. Ovo je samo jedan zeleni ‘džepić’ u našem nastojanju ozelenjivanja gradskih površina. Ove godine posadili smo nova stabla u Gradskom parku, na Križevačkoj ulici, ispred O.Š. Antun Nemčić Gostovinski, uredili površinu ispred glazbene škole te novi zeleni pojas s trajnicama na rubnom djelu parka. Uredili smo zelene površine na novouređenom gradskom trgu te posadili stabla u Križevačkoj ulici i na trgu kralja Krešimira – istaknula je Tetec.

Aktivnosti manifestacije ‘Proljeće u Koprivnici’ održavaju se sve do 18. svibnja  s ciljem dodatnih edukacija mladih o važnosti očuvanja okoliša, kretanja i zdravog načina života. Biti će tu i uskrsnih radionica za najmlađe, lova na pisanice i predstava na otvorenom, a cijeli program pogledajte OVDJE.


Manifestaciju provodi Grad Koprivnica u partnerstvu s Gradskim komunalnim poduzećem Komunalac.

 

 

Vezani članci

Najčitanije