Sjećanje na Vladu Gotovca u koprivničkoj Knjižnici

Knjižnica i čitaonica ‘Fran Galović’ Koprivnica i Ogranak Matice hrvatske u Koprivnici pozivaju na ‘Sjećanje na Vladu Gotovca‘, u četvrtak 7. prosinca u 18 sati u Stručno-znanstveni odjel Knjižnice i čitaonice Fran Galović Koprivnica.
Sudjeluju: Božica Jelušić, književnica i Dražen Ernečić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Koprivnici. Uglazbljene stihove Vlade Gotovca izvest će Zoran Crnčić.


Vladimir Gotovac, pjesnik, esejist, filozof, novinar, govornik i političar rođen je u Imotskom, 18. rujna 1930. godine. Osnovnu školu pohađao je u Prnjavoru (BiH), Župi Biokovskoj i Lovreću, a gimnaziju u Imotskom i Zagrebu gdje je i maturirao na Klasičnoj gimnaziji. Diplomirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Prvi svoj rad objavio je 1952. Od 1955. do uhićenja 1972. (kada je bio glavni urednik Hrvatskog tjednika), Gotovac je zaposlen kao novinar i urednik Redakcije kulture i drame na Radioteleviziji Zagreb. Osuđen je na četiri godine zatvora i tri godine gubitka građanskih prava, kao i prava zaposlenja u državnoj službi, prava na objavljivanje i zabranu javnog nastupa. Zboj interview-a Švedskoj televiziji 1977., ponovno je osuđen na dvije godine zatvora i četiri godine gubitka građanskih prava.
Gotovac se konačno zapošljava na Hrvatskoj radioteleviziji kao savjetnik direktora 1990. Kratko nakon toga, izabran je za predsjednika Matice hrvatske. Na toj dužnosti ostaje do veljače 1996., kada je izabran za predsjednika Hrvatske socijalno liberalne stranke koje je jedan od osnivača. Nakon raskola na 7. Saboru HSLS-a okuplja istinske hrvatske liberale i osniva novu političku stranku centra – Liberalnu stranku. Na Osnivačkom saboru stranke izabran za predsjednika Liberalne stranke.
Najpoznatiji je po govoru na Krešimirovu trgu u Zagrebu ispred ondašnje zgrade Komande V. vojne oblasti Vojnog suda u Zagrebu 30. kolovoza 1991. u povodu prosvjeda majki vojnika koji su silom zadržani u ondašnjoj JNA.

Vezani članci

Najčitanije