Sretan vam offline Božić i nova offline godina

Ako želite mir, pripremite se za rat, rekao je ovog tjedna Lukašenko i tako potvrdio da živimo u svijetu i gorem od onog koji je 1949. zamišljao George Orwell. Svjetski moćnici za ove blagdane jedni drugima poklanjaju oružje i vojne vježbe i hvale se brojkama ubijenih ljudi s jedne ili druge zaraćene strane, Kinezi se već pripremaju na novu ‘tragičnu bitku’ sa znate već čim, Talibani su ženama u Afganistanu zabranili visoko obrazovanje, UN poziva na hitnu zaštitu životinjskog svijeta koji, jednostavnije rečeno, jednostavno ne valja, ako je ikada i valjao.


Zato se čini potpuno deplasiranim bilo kome poželjeti ‘sretan Božić i sretnu Novu godinu’ jer sreću danas tražimo poput Diogena koji je onomad tražio čovjeka svijećom po danjem svjetlu. Osim sreće, čini se ‘da su nam uzeli i Božić’ pa se on mnogima svodi na kupovinu u zadnji čas, mahnito pregledavanje akcijskih cijena u katalozima supermarketa, pokušaj izbjegavanja lošeg prigodnog TV i ostalog programa koji nam nasilno veselo govori da su ‘svi sretni pa moramo biti i mi’, smrzavanje na raznim božićnim sajmovima na kojima je sve uvijek isto i dozlaboga dosadno, obilaženje familije koju zapravo i ne želimo obići i još štošta sličnog i već svima poznatog. Za sve to, naravno, nije kriv nitko drugi do nas samih, a nismo ni mi jer su imperativi suvremenog kapitalističkog Božića toliko jaki da im se ne možemo othrvati, a i ako nekim božićnim čudom i uspijemo, osjećat ćemo se kao crne ovce.

Iako možda sreću nećemo naći niti svijećom, a potrošit ćemo i više od onoga koliko imamo jer ‘to za blagdane jednostavno tako ide’, ‘to se mora’ i ‘to je naprosto tako’, ipak možemo nešto učiniti. To ‘nešto’ nam je svakodnevno pred nosom i toliko je jednostavno da je nevjerojatno da se toga nismo prije sjetili. To ‘nešto’, a što je odgovorno za sve naše prethodno pobrojane probleme može se učiniti u bilo kojem trenutku i to jednim jednostavnim klikom računalnog miša ili pritiskom palca na touch pad ili touch screen.

Ovog Božića možemo si dozvoliti da barem na nekoliko dana ‘odemo offline’.

Ovo jednostavno rješenje naših problema nećete čuti na televiziji koja vam baš za blagdane nudi nove internet pakete ili s nekog oltara od nekoga tko se ogrnuo u crnu mantiju pa zato uživa poštovanje zajednice, ne mora plaćati životne namete i živi izolirano od društva, a misli da ga razumije bolje od svih. Ovo jednostavno rješenje, dapače, nećete čuti nigdje jer ono ništa ne prodaje – ni vijesti i zabrinutost, ni proizvode po akcijskim cijenama ni sveprisutnu ‘katoličku krivnju’. No, ako su vam ovog Božića ‘sreća, ljubav i mir’ potrebniji nego ikada prije i ako već nešto želite pokloniti drugima i sebi, neka to bude nekoliko ‘offline’ dana, a sve ostalo će doći samo od sebe.


I zato sretan offline Božić i sretna Nova offline godina, želim nam da se barem na nekoliko dana ne čujemo i ne vidimo.

Vezani članci

Najčitanije