Svečanom liturgijom obilježen Dan Križevačke eparhije i blagdan Triju svetitelja

Križevačka grkokatolička eparhija u ponedjeljak je svečanom liturgijom proslavila blagdan svojih nebeskih zaštitnika, Tri svetitelja (Tri jerarha), a to su crkveni oci sv. Bazilije Veliki, sv. Grgur Nazijanski i sv. Ivan Zlatousti.
Arhijerejsku liturgiju u grkokatoličkoj katedrali Presvete trojice predvodio je Milan Stipić, vladika Križevačke eparhije u suslavlju s Apostolskim nuncijem u Hrvatskoj nadbiskupom Giorgiom Linguom, bjelovarsko-križevačkim biskupom Vjekoslavom Huzjakom, varaždinskim biskupom Božom Radošem te pomoćnim zagrebačkim biskupima Ivanom Šaškom i Mijom Gorskim kao i s bogoslovima, svećenicima i redovnicama i redovnicima Eparhije te gostima iz Austrije, Slovenije i Vojvodine.


Tijekom liturgije vladika Stipić unaprijedio je o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije i člana Povjerenstva za izbjeglice u čin protojereja.

Propovijedao je i sisački biskup Vlado Košić koji je kazao kako su ova tri velika sveca i naši poglavari i naučitelji vjere jer bdiju nad našim dušama.

– Ova tri sveca ne ističu se samo svojim teološkim naukom, nego i životom – naglasio je Košić te ukratko istaknuo važnosti i propovijedanja svakog sveca zasebno.

Obnova redovničkih zavjeta
Budući da se u četvrtak, 2. veljače na blagdan Svijećnice slavi Dan posvećenog života redovnice i redovnici su molitvom, koju je izrekao o. Ivan Karlić, obnovili svoje redovničke zavjete.


Uručena prigodna priznanja

Na kraju liturgije po prvi puta, a što će od sada biti praksa svake godine, vladika Stipić uručio je prigodna priznanja osobama koje su se istaknule u radu i kršćanskom životu.
Priznanja su primili: Irina Matijević iz Lipika za osobit doprinos u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica, o. Milan Vranešić za 45 godina kontinuiranog rada na tiskanju Žumberačkog krijesa te Goran Ivanišević za promicanje ugleda i vrijednosti Križevačke eparhije i kršćanskog života.

Nakon liturgije, u dvorani Mariapolija Faro, predstavljena je i dokumentarna videoreportaža o prošlogodišnjem zajedničkom djelovanju Caritasa Križevačke eparhije i Udruge DoDo (Dobro dobrim) iz Velike Gorice u pomaganju ratom pogođenoj Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama koji su utočište našli u Hrvatskoj.

Svečanosti su pored brojnih vjernika nazočili i gradonačelnik Mario Rajn, Darko Koren, koprivničko-križevački župan te Mirko Habijanec, predsjednik Uprave građevinske tvrtke Radnik.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com