U Koprivnici će se po prvi puta održati Dani suvremene glazbe

Već je naširoko poznato da je Koprivnica glazbeni grad, a to potvrđuju i Dani suvremene glazbe, novi festival u nastajanju koji se ove godine održava po prvi puta u petak i subotu 9. i 10. lipnja.
Riječ je o radionicama koje će glazbenike upoznati s osnovama suvremene glazbe te ih potaknuti na razmišljanje izvan okvira i umjetničku slobodu.


Nema krivih nota

– U Koprivnicu stiže S/UMAS, ansambl za suvremenu glazbu iz Splita koji se prvotno okupio kao studentski ansambl u sklopu splitske Akademije. Ansambl se u međuvremenu osamostalio i radi na promicanju suvremene glazbe u kojoj nema krivih nota, punu atmosfere i karaktera – pojasnio je Matija Kučić, profesor gitare u Umjetničkoj školi Fortunat Pintarić i jedan od organizatora ovog novog festivala.

Profesor Matija Kučić / FOTO IVAN GUNDIĆ

Radionice suvremene glazbe uključuju demonstraciju suvremenih tehnika instrumenata, osnove slikanja zvukom i slobodnu improvizaciju u različitim sastavima. Osim toga, polaznici će osvijestiti ideju i interpretaciju suvremene glazbe te će srušiti granice onoga što se glazbeno smije i što se ne smije.

– Program je osmišljen ne bismo li iskustvo suvremene glazbe mogli prenijeti i koprivničkim učenicima Umjetničke škole Fortunat Pintarić, ali i glazbenicima općenito. U subotu bi polaznici po završetku radionica, uz program koji će izvesti S/UMAS ansambl, također trebali izvesti nekoliko skladbi te tako pokazati rezultate rada – kaže Kučić i dodaje da je ‘sound painting’ svojevrsna metodologija pristupa glazbi gdje muzičari dogovore određene znakovne simbole bez ikakvih drugih zapisa i sviraju prema tim simbolima koje pokazuje voditelj, a zanimljivo je i da se glazbenici rotiraju tako da svi nauče i voditi i pratiti.


Kreativnost

Radionice su otvorene za sve, neovisno o glazbenom obrazovanju ili žanrovskom opredjeljenju, a jedini uvjet je da polaznici znaju rukovati svojim instrumentom te da posjeduju osnovno sviračko znanje. Cilj radionice nije steći tehničko znanje sviranja, već u okviru postojećih mogućnosti zvukom i glazbom dočarati priču te potaknuti slobodnu i čistu kreativnost.
Prijave su službeno završile prošle srijede, no zainteresirani se još uvijek mogu javiti putem mrežne stranice https://www.gcmusicorum.com/kontakt i uključiti u radionice ako bude slobodnih mjesta.

Program se održava u Domu mladih, a omogućili su ga Glazbeni centar Musicorum, Zaklada Kultura nova, S/UMAS i Umjetnička škola Fortunat Pintarić.

Vezani članci

Najčitanije