U Koprivnici održan okrugli stol Protuzračna obrana Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici u petak, 2. prosinca održan je okrugli stol na temu ‘Protuzračna obrana Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom ratu’. Visoke časnike Hrvatske vojske i sve prisutne pozdravio je izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Darko Rukavina.


Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja general Darko Rukavina / FOTO MIRKO LUKAVSKI

Zahvalivši svim sudionicima protuzračne obrane u Domovinskom ratu, general Rukavina naglasio je njihova velika postignuća. On je izrazio zadovoljstvo suradnjom Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata RH i 61. lad-a PZO zbog koje je došlo do održavanja ovog okruglog stola, davši priliku izlagačima da svoja iskustva iz Domovinskog rata izlože javnosti. Također, general Rukavina naglasio je važnost PZO i u sadašnjem kriznom vremenu.
Prigodnim riječima nazočnima su se obratili i predsjednik UDVDR RH i izaslanik Hrvatskog Generalskog zbora general Slavko Barić, te predsjednik županijske podružnice UDVDR Siniša Pavlović.

– Ovaj okrugli stol je vrlo bitan, no naša podružnica provodi i još jedan važan projekat, a to je promicanje istine i vrijednosti Domovinskog rata. U završnim razredima u svim osnovnim i srednjim školama već deset godina naši umirovljeni časnici Hrvatske vojske i policije učenicima predaju istinu o Domovinskom ratu – kazao je Pavlović naglasivši da je Općina kojoj je on na čelu dala na bilježnici iz povijesti dala otisnuti fotografije sudionika Domovinskog rata koji su vezani za njegovu Općinu.

Predsjednik županijske podružnice UDVDR Siniša Pavlović / FOTO MIRKO LUKAVSKI

Prisutne su pozdravili i zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Odbora Grada Koprivnice Ivica Jurenec.
Predavači, general pukovnik Slavko Barić, general bojnik Marinko Krešić sa suradnicima, brigadni general Darko Rukavina, brigadir Boris Ćaleta Car, brigadir Ivan Beneta, brigadir Ivan Peica, pukovnik Jordan Atanasoski, pukovnik Nenad Barić, bojnik Zoran Lulić, satnik Marijan Matočec i natporučnik Željko Golubić, u svojim su izlaganjima osvijetlili mnoge akcije, a po nekim procjenama u Domovinskom ratu srušeno je četrdesetak neprijateljskih aviona.

Pripadnici 61. lad-a PZO Koprivnica osiguravali su vitalne objekte na području cijele Hrvatske, a dobro opremljeni i uvježbani, izazivali su strah kod neprijateljskih pilota.
U raspravama je istaknuto da je PZO i njezina uloga u Domovinskom ratu nedovoljno spominjana u medijima, pa je podržana namjera da što prije iz tiska izađe monografija o PZO RH u kojoj će biti objavljeni i podaci iznijeti na ovom okruglom stolu.


Ovaj, peti po redu okrugli stol na kojem su se na jednom mjestu nakon duljeg vremena sastali mnogi visoki časnici, održan je u organizaciji županijske podružnice UDVDR RH, a uz podršku Koprivničko-križevačke županije.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com