U Križevcima započeo s radom Institut za kozmologiju i filozofiju prirode

U Križevcima je ovog petka predstavljen rad te je ujedno i započeo s radom Institut za kozmologiju i filozofiju prirode.
Projekti su se bazirali na tri stupa i to obrazovanju, popularizaciji znanosti te na znanstvenim istraživanjima, a upravo će ova istraživanja uslijediti sada kroz rad ovog Institut.
O radu Instituta govorio je Petar Pavlović, dugogodišnji fitness trener koji je naglasio kako će se baviti znanstvenim istraživanjem na temu modela cikličkog svemira i izbjegavanja singularnosti u našoj slici svemira, kozmološke konstante, crnih rupa i crvotočina, povezanosti gravitacije i elektromagnetizma, problema visoko-energetske astrofizike i turbulencija u magnetskim poljima i teorijskog računarstva.


Između ostalog, objavljivat će se i znanstveni radovi, a već početkom jeseni Institut kreće s objavljivanjem časopisa Kozmologija koji će biti prva takva publikacija na hrvatskom jeziku. Časopis će izlaziti jednom godišnje na 200-tinjak stranica, no osim stručnjaka iz područja prirodoslovnih i humanističkih disciplina, on će u dijelu svojih tekstova biti pristupačan i široj zainteresiranoj javnosti.

Nadalje, organizirat će se i znanstvena predavanja i seminari pa će se tako početkom jeseni održati dvodnevni seminar pod vodstvom Borisa Marjanovića na temu Svijest i stvarnost – Problem odnosa subjekta i objekta u školama indijske filozofije.
Institut će se baviti i fizikalnim otkrićem, a ne izumima, nastojat će približiti opću teoriju relativnosti i kvantnu teoriju, pokušat će naći način kako riješiti problem kozmološke konstante, tražit će vezu elektromagnetizma i gravitacije, pokušat će otkriti kada su postojale i kada su prestale postojati crvotočine, tuneli kroz prostor, vrijeme u ranom svemiru te brojnim drugim temama.

Naglašeno je i da u Hrvatskoj trenutno ne postoji nitko tko se bavi ovim temama te će ovo biti jedini tip ovakvog istraživanja u Hrvatskoj.

– Grad podržava ovakve priče, a činjenica da će sjedište Instituta biti u Križevcima sigurno će pomoći i u međunarodnoj promociji našeg grada – naglasio je gradonačelnik Mario Rajn.


Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com