U Muzeju otvorena izložba natječajnih radova skulpture picoka za glavni gradski trg: odabran umjetnički rad Damira Mataušića

Nakon provedenog javnog, otvorenog natječaja kojeg je Grad Đurđevac odradio u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, od sinoć je u galerijskim prostorima Muzeja u Starom gradu izloženo 15 idejnih rješenja koja su pristigla na natječaj.

Ravnateljica Muzeja grada Đurđevca Edita Janković Hapavel pozdravila je uvodno gradonačelnika Hrvoja Jančija, članove Ocjenjivačkog suda, predstavnike Hrvatskog društva likovnih umjetnika i autore, među kojima je bio je i Damir Mataušić čiju su skulpturu picoka likovni stručnjaci u suradnji s Gradom ocijenili najboljom.


Gradonačelnik Janči naglasio je da je ovo bio zahtjevan projekt jer je Đurđevac jako ponosan na svoju Picokijadu i picoka, pa se Grad odlučio za suradnju sa stručnjacima ALU i HDLU te transparentnost kroz otvoreni javni natječaj. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji uz želju da skulptura picoka što prije dođe na Trg sv. Jurja.

Tu želju je izrazio i Tomislav Buntak, predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika i rekao da će skulptura picoka zasigurno dobro korespondirati s ljudima u zajednici, a autor Damir Mataušić zaželio je da skulptura picoka bude multifunkcionalna te da je Đurđevčani prihvate kao igračku, simbol i legendu u prostoru. Red. prof. dr. art. Antonija Balić, akademska kiparica, govorila je o radu Ocjenjivačkog suda, koji je nakon tri kruga glasovanja jednoglasno odabrao rad Damira Mataušića.

Izvor: Grad Đurđevac

– Ova skulptura daje uzlet, a zbog dojma lagane nestabilnosti skulpturu možemo poistovjetiti s dječjom klackalicom. Kombinacija materijala unosi dinamiku u prostor trga koji se ogledava na svijetloj površini skulpture. Picok će biti visok 3500mm, dužine 3000 mm i širine 1500 mm, a bit će izveden u kombinaciji dvaju materijala, poliranog aluminija i polirane bronce na dijelovima kreste, oka, podbratka i nogu, što osigurava trajnost i jednostavnost održavanja. Skulptura će imati diskretnu rasvjetu s mogućnošću regulacije intenziteta osvjetljenja. Danju će skulptura svojom refleksijom aluminija poprimati boje okoline, a svojom transparentnošću sažimati i otvarati sve vizure trga, piše među ostalim u obrazloženju prvonagrađene skulpture. Izložbu je otvorio gradonačelnik Janči, a svojim nastupom su je obogatile članice Umjetničke škole Fortunat Pintarić iz Koprivnice.

Na izložbi se do 23. lipnja mogu razgledati svih 15 idejnih rješenja pristiglih na javni natječaj na kojem su sudjelovali umjetnici Jelena Azinović, Marko Gugić, Teo Herceg, Ana Horvat Mrazek, Tomislav Hršak, Veno Jerković, Zoran Jurić, Robert Jozić, arhitektura Filip Tadin d.o.o., Petar Koši, Damir Mataušić, Eduard Pavlović, Tena Palijan, Vlatka Škoro, Tea Švarić i Nikola Vrljić.


Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac
Izvor: Grad Đurđevac

 

Vezani članci

Najčitanije