Udruga Migrena: Bolest se najčešće ne liječi jer se tretira tek kao jača glavobolja

  • Oboljeli od migrene često se susreću s predrasudama okoline koja nije svjesna da je riječ o neurološkoj bolesti koju je potrebno liječiti

U Hrvatskoj se Dan migrene obilježava 21. ožujka, a Udruga Migrena Hrvatska još je u subotu, 16. ožujka, na Trgu Petra Preradovića u Zagrebu organizirala javnozdravstvenu akciju tijekom koje su se građani mogli informirati o migreni te njezinom liječenju, piše HINA.
– Cilj nam je otkloniti predrasude o migreni te senzibilizirati građane za teškoće oboljelih kako bi svojim najbližima bili što veća podrška, rekla je Marina Krpan, predsjednica Udruge.
Pročelnica Poliklinike za neurologiju u KBC Zagreb i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za migrenu doktorica Darija Mahović Lakušić istaknula je kako migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a od nje u svijetu boluje gotovo 11 posto populacije.
Oboljeli od migrene često se susreću s predrasudama okoline koja nije svjesna da je riječ o neurološkoj bolesti koju je potrebno liječiti. Prvi korak u liječenju je dijagnoza.


Napadaj traje i tri dana

Tipične karakteristike migrene su u 60 posto slučajeva lokalizacija boli na jednoj strani glave, pulsirajuća bol umjerenog do jakog intenziteta koja se pogoršava fizičkom aktivnošću te mučnina i osjetljivost na svjetlo i buku.
Kod ‘obične’ tenzijske glavobolje blagi do umjereni bolovi se najčešće javljaju obostrano i ne pogoršavaju se fizičkom aktivnošću te ih ne prate dodatni simptomi kao kod migrene. Svjetska zdravstvena organizacija, s obzirom na intenzitet boli i popratne simptome, svrstava migrenu među vodeće uzroke onesposobljenosti.
– Uz bolest, oboljeli se često bore i s predrasudama zbog čestog nerazumijevanja okoline koja smatra da je riječ o malo jačoj glavobolji. Zato je izuzetno važno senzibilizirati javnost o tome da je migrena neurološka bolest te da oboljeli trebaju liječenje i podršku okoline da bi što lakše živjeli s migrenom, istaknula je Mahović Lakušić.
Akcija se organizira treću godinu za redom, a održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva.

 

 


Vezani članci

Najčitanije