Udruga slijepih na kazališnim predstavama: ‘Prijenos informacija i energije lakše je dohvatljiv pomoću ostalih osjetila’

U subotu, 25. studenog Udruga slijepih Koprivničko – križevačke županije sudjelovala je na obilježavanju Noći kazališta u Koprivnici i Đurđevcu.
U Koprivnici su zainteresirani članovi Udruge i njihove pratnje pogledali predstavu ‘Glasnogovornik’ Teatra Gavran te u u Đurđevcu ‘Slučajni susret u sex-shopu’ Teatra Rugantino.
– Noć kazališta je manifestacija u kojoj kazališta diljem Hrvatske i Europe postaju mjesto susreta i dijaloga, a za osobe s invaliditetom i važno mjesto inkluzije. Iako pomoću osjetila vida mozak iz okoline prima najviše informacija, osobe s oštećenjem vida obožavaju kazališne predstave jer je u njima prijenos informacija i energije neposredan i lakše dohvatljiv pomoću ostalih osjetila. Osim toga i videće osobe mogu biti puno od pomoći na način da osobi s oštećenjem vida prepričaju bitne vizualne momente koji se događaju na sceni, poručili su iz Udruge.
Dodaju kako slijepa publika drugačije gleda predstavu, ali jednako uživa u njoj kao i videća
publika. Udruga kontinuirano omogućava svojim članovima odlazak u kazalište kako bi mogli jednakopravno sudjelovati u kulturnim sadržajima lokalne zajednice.


Foto: Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije
Foto: Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije
Foto: Udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije

Vezani članci

Najčitanije