Udruga žena Šemovci više od 65 godina posvetila promociji sela

Udruga žena Šemovci desetljećima je prisutna u društvenom životu ovog naselja. Osnovana je daleke 1957. godine na inicijativu Dragice Cvetković koja je ujedno izabrana i za prvu predsjednicu. Ubrzo nakon osnivanja, u udrugu je učlanjeno pedesetak mještanki koje su krenule s mnogobrojnim aktivnostima i emancipacijom žena. Organizirani su tečajevi kuhanja i šivanja kojima su se priključile i ostale seoske žene. Društveni dom u Šemovcima već u ono vrijeme bio je zapušten i oronuo pa ga je trebalo detaljno urediti. U adaptaciji su aktivno sudjelovale članice udruge koje su u obnovljenom domu počele organizirati zabave.
U istom društvenom domu koji je nedavno ponovo obnovljen, o radu udruge razgovarali smo s njezinim članicama i predsjednicom Marijankom Kolaric.
– U udrugu sam došla 2005. godine. Volim se družiti i uvijek biti aktivna. Imam veliku obitelj, majka sam šestoro djece i volim kuhati i peći kolače, a takve članice uvijek trebaju našoj udruzi. Na nagovor članica, 2012. godine postala sam i predsjednica udruge, a vodim je i danas. Mi surađujemo i družimo se s udrugama iz naše Općine Virje i iz cijele županije. Sudjelujemo na svim manifestacijama od uskrsne prodaje kolača u Šemovcima, Virovskoj Prkačijadi, Picokijadi u Đurđevcu, Podravskim motivima u Koprivnici, danima mjesta u Šemovcima i Martinjskim danima Općine Virje. Posebna aktivnost s kojom se možemo pohvaliti je to što smo ‘Anđeli djeci’ u Šemovcima i tu dječicu redovito posjećujemo i darivamo – naglasila je predsjednica Kolaric.
– Ja sam iz Koprivnice, a ovdje sam došla nakon udaje. Jedno vrijeme živjela sam u Njemačkoj i kad sam se vratila u Šemovce, učlanila sam se u udrugu. U vrijeme kad sam se ja učlanila, mnogo smo više putovale, no i danas imamo dosta aktivnosti – kazala nam je Đurđa Holjak, jedna od najstarijih članica.


Predsjednica Marijanka Kolaric i jedna od najstarijih članica Đurđa Holjak/ MIRKO LUKAVSKI
Predsjednica Marijanka Kolaric i jedna od najstarijih članica Đurđa Holjak
/ MIRKO LUKAVSKI

Prva predsjednica Dragica Cvetković bila je na čelu udruge sve do 1982. godine, kad je vodstvo preuzela Marija Kolarević. Nakon nje, pa sve do ratnih godina i samostalnosti, udrugu vodi Marijana Kosovec, a potom je za predsjednicu izabrana Dubravka Bjelobrk. Od 2005. godine udrugu vodi predsjednica Višnja Šignjar, da bi 2012. godine na čelo udruge bila izabrana sadašnja predsjednica Marijanka Kolaric. Tijekom godina, udruga je uz redovito pečenje kolača i sudjelovanja na izložbama kolača, prezentaciji ručnih radova, narodne nošnje i običaja, radila i na nabavci suđa i ostalog inventara koje se godinama koristilo na svadbama i drugim tradicijskim običajima ovoga kraja.
Od prvih dana osnutka, udruga je surađivala s ostalim udrugama u selu, radeći za opću dobrobit mjesta. Prema zapisima koje čitamo o radu Udruge, nakon njezinog osnivanja bile su česte zabave na kojima su članice udruge prodavale pića, hranu i kolače koje su same pripremale. Zabave su se obavezno održavale za 8. mart – Dan žena, a od zarade na zabavama se kupovalo suđe koje se iznajmljivalo za svadbe i druge zabave. Osim brojnih radionica i tečajeva, organizirani su i festivali pjevača amatera, a žene su često išle i na putovanja diljem bivše države i izvan njezinih granica. U suradnji s omladinom, vatrogascima, nogometašima, Crkvenim odborom i Vodovodnom udrugom, Udruga žena je sudjelovala u razvoju društvenog života u Šemovcima.
Generacije žena dale su svoj doprinos očuvanju starinskih običaja i narodnih nošnji te starih recepata za domaće kolače kojima i danas osvajaju nagrade na festivalima slastica. Svojim delicijama članice su osvojile niz nagrada na manifestacijama. Na Prkačijadi u ‘najslađem selu’ osvojile su nagradu za najuređeniji štand, Nada Kopas je za Martinje ispekla najbolje boem kocke, predsjednica Marijanka Kolaric dobila je nagradu za ‘žute kiflice’, a Željka Mičurin imala je najbolje ‘Katarina kocke’. Članice udruge sudjelovale su i na ‘Proizvodima hrvatskog sela’ u Zagrebu na Bundeku gdje su na licu mjesta pekle kolače i pritom osvojile nagradu za ‘najbolje Podravske kolače’.

Aktivne članice Udruge žena Šemovci/ MIRKO LUKAVSKI
Aktivne članice Udruge žena Šemovci/ MIRKO LUKAVSKI

Unazad nekoliko godina, članice svojim kolačima sudjeluju i na ‘Danima ljeta’ na jezeru Šoderica, ali su sudjelovale i na sportskim igrama i svojim sportskim vještinama osvojile nekoliko pehara koji se čuvaju u vitrinama udruge. Sve zadatke članice su uspješno odrađivale i u vrijeme kad su im prostorije u društvenom domu prokišnjavale, a suđe i pribor propadao od vlage. Iz društvenog doma preselile su u susjednu zgradu Područne škole koja je uz pomoć Općine Virje, a dijelom i vlastitih sredstava Udruge adaptirana i korištena sve do 2020. godine. U tom je razdoblju posvećena i zastava udruge kojoj je kuma Katica Perok. U međuvremenu je ponovno obnovljen Društveni dom, a Udruga žena u njemu je dobila dvije prostorije za svoj rad.
Udruga danas ima 12 aktivnih članica. Jednom u godini u društvenom domu organizira se obilježavanje Dana mjesta – Križevo. Manifestacija traje dva dana, a udruga proslavi pridonosi svojim kolačima koje kupuju mještani i gosti. Protekle 2022. godine obilježeno je i 65 godina od osnutka Udruge. Za Uskrs i Božić članice daruju kolače djeci Područne škole. Udruga po potrebi sudjeluje u humanitarnim akcijama, a njezine članice redovito izdvajaju sredstva i za mjesnu crkvu.
Uz veliko razumijevanje i potporu Općine Virje i načelnika Mirka Peroka, Udruga žena Šemovci svojim aktivnostima pronosi dobar glas o svojem selu. Iako malobrojne, članice su kompletno opremile svoje prostorije. Uz novi namještaj i kuhinju, tu je i novo suđe za 150 osoba, novi stolnjaci i pribor za jelo koje iznajmljuju za simboličnu naknadu. U udruzi koju vodi Marijanka Kolaric, aktivno je 12 članica. Poslove tajnice obavlja Nada Kopas, a blagajnica i zamjenica predsjednice je Snježana Sočec. Najstarije članice su Nada Vinković i Đurđa Holjak, no ovdje su i mlade šesnaestogodišnje članice Iva Kolaric i Valentina Štimec, pa su pred udrugom još mnoge godine uspješnog rada.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com