Ukrajinske izbjeglice mogu biti mirne, neće ih seliti iz Đurđevca

Ukrajinske izbjeglice koje se nalaze u Hotelu Picok mogu još neko vrijeme biti mirne jer ih se neće izmjestiti iz objekta, zaključak je današnjeg sastanka u Županijskoj upravi s predstavnicima Civilne zaštite RH.


– Treba reći da njihov smještaj u Hotelu Picok nije trajno rješenje. Sazivajući ovaj sastanak nama kao lokalnoj zajednici bilo je u interesu umiriti te ljude i da im se jasno kaže da neće biti deložirani iz prostora koji privremeno koriste  – rekao je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren. Zaključak sastanka jest taj, dodao je, da se u rješavanju ovog problema primijeni individualni pristup jer brojne izbjeglice iz Ukrajine zaposlene su u Đurđevcu ili tamo pohađaju školu. Stoga je za njih preseljenje u drugi grad neprihvatljiva opcija.

Darko Majstorović, koordinator za poslove civilne zaštite pri MUP-u, kazao je da je krajnja namjera ukrajinske izbjeglice integrirati kroz privatni smještaj. Pozivao je građane da svoje slobodne nekretnine daju u najam kako bi se u njih moglo smjestiti ljude koji su pobjegli od rata.

– Stoga smo se na današnjem sastanku dogovorili da ćemo formirati međuresornu radnu skupinu koja će kontaktirati s korisnicima smještaja u Hotelu Picok da bi iskazali svoje želje za budućim smještajem. Tako ćemo iznaći najbolje rješenje za svakog pojedinačno – rekao je Majstorović i dodao da je riječ o procesu koji će krenuti već od ponedjeljka. Hotel Picok nije dugoročno rješenje, naglasio je.

Na novinarski upit Majstoroviću je li uočio problem u komunikaciji Civilne zaštite s ukrajinskim izbjeglicama koje strahuju od preseljenja iz Đurđevca u Koprivnicu, odgovorio je da nisu uočili problem.


Podsjetimo, problem smještaja ukrajinskih izbjeglica smještenih u Đurđevcu eskalirao je prije koji dan kad je do njih doprla vijest da će biti preseljeni u Koprivnicu. Naime, prije nekoliko mjeseci proveden je javni natječaj za njihov smještaj na kojem je kao ponuditelj izabran Hotel Podravina, a Hotel Picok se na njega nije niti javio.

Majstorović je kazao da natječaj neće biti poništen jer postoji mogućnost da netko iskaže želju za preseljenjem u Koprivnicu.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com