UPS! Poznatom koprivničkom poduzetniku prijeti do 5 godina zatvora

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 20. studenog podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (63) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.


-Okrivljenog 63-godišnjaka tereti se da je to kazneno djelo počinio od ožujka 2015. do listopada 2019. godine, u sedam županija u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i na području Slavonije, kao direktor trgovačkog društva iz Koprivnice – navode iz odvjetništva i ističu kako je to napravio iako njegovo društvo nije bilo ovlašteno za osposobljavanje pojedinih fizičkih osoba za rukovanje poljoprivrednim strojevima i alatima te osposobljavanje za rad na siguran način.

– Firma je bila isključivo ovlaštena za osposobljavanje fizičkih osoba zaposlenih kod poslodavaca unutar radnog procesa. On je, ipak neovlašteno organizirao, provodio i naplaćivao dvosatne tečajeve osposobljavanja za rad motornom pilom, kombajnom, traktorom i trimerom osoba izvan radnog procesa koje nisu bile zaposlene kod poslodavaca – potvrdili su u optužnici. 

Tereti ga se i da je potom u propisane obrasce neistinito upisivao da je provodio praktični dio tečaja, jer je provodio samo teorijski dio, a praktično osposobljavanje uopće nije provodio, nakon čega je polaznicima tečaja neovlašteno izdavao uvjerenja i iskaznice o osposobljenosti radnika za rad na siguran način.

Njega se tereti da je opisanim postupanjem izdao čak 8357 uvjerenja fizičkim osobama čije osposobljavanje nije bio ovlašten provoditi te je time ostvario nepripadnu imovinsku korist veću od 1,6 milijuna kuna.


Podravski list otkrio je kako se radi o poznatom koprivničkom poduzetniku Željku Lončaru. Dokaže li mu se krivnja prijeti mu kazna zatvora i do pet godina.

FOTO Ilustracija

Vezani članci

Najčitanije