Već šezdeset godina brinu o razvoju Miholjanca, a Virje ih je nagradilo Zlatnom plaketom

Jedna od nositeljica društvenog i kulturnog života u naselju Miholjanec je Udruga žena Napredna domaćica. Ove godine udruga je obilježila 60. godinu postojanja pa smo željeli nešto više saznati o njezinom radu. Kroz povijest, Udruga je okupljala vrijedne mještanke koje su brižno uređivale selo i marljivo čuvale kulturnu baštinu. U svojih šest desetljeća postojanja i kontinuiranog rada, kroz udrugu su prošle generacije žena, a mi smo krajem ovog mjeseca posjetili dom Anice Kicivoj, jedne od osnivačica Udruge.


– Nas nekoliko žena najprije je bilo u udruzi Naša djeca iz Virja. Osnovna škola imala je odmaralište u Selcu na Jadranu. Mi smo šivale bebe i druge suvenire koji su se prodavali, a novac od prodaje koristio se za opremanje dječjeg odmarališta. Tad smo došle na ideju da osnujemo svoju udrugu, i 8. ožujka 1962. godine osnovan je Aktiv žena Napredna domaćica Miholjanec. Na prvom sastanku bilo nas je desetak mještanki. Osim mene, prve članice bile su Marica Mijoković, Anđelka Kuštrak, Branka Kos, i još nekoliko mještanki. Za prvu predsjednicu izabrana je Katica Lončar, a tajnica je bila učiteljica Đurđa Pintar.

Na mjesto druge predsjednice izabrana je Ljubica Drljanovčan, a potom su udrugu vodile Boža Jambrešić, Ljiljana Štauber i Anica Janči, nakon koje je kormilo preuzela moja unuka Tamara Pavec. Na početku smo za novac dva puta u godini uređivale mjesno groblje kako bi imale sredstva za svoje aktivnosti. Za Dan žena organizirale smo zabavu u vatrogasnom domu, a za Antunovo i prvi svibnja su se zabave održavale pokraj poznatog izvora Fratrov zdenac. Jedan od prvih zadataka bio je opremanje vatrogasnog doma i nabava suđa za zabave i svadbe.

U to vrijeme svadbe su se održavale u kućama mladenaca i u društvenom ili vatrogasnom domu, a suđe se svaki put posuđivalo od susjeda i rođaka. Mi žene krenule smo u prikupljanje novca za suđe koje bi bilo u vlasništvu udruge i koje bi iznajmljivale. Jedan od glavnih izvora zarade bilo je organiziranje zabava. Od svojeg brašna i namirnica pekle smo kolače koje smo, kao i piće prodavale na zabavama.

Plaćala se i ulaznina, a da bismo privukle što više gostiju, priređivale smo priredbe u kojima smo same glumile, a za koje je tekstove pisala i uvježbavala nas Đurđa Pintar. Osim mene, glumile su Branka Kos, Ljubica Drljanovčan i druge članice tadašnjeg Aktiva – prisjetila se Anica Kicivoj.


U rad Aktiva uključivalo se sve više mještanki pa ih je znalo biti i tridesetak.

– Već nakon godinu dana prikupile smo novac za kupovinu suđa. Nas nekoliko otišlo je u Koprivnicu i u tadašnjoj Staklani kupile smo velike lonce, rajngle i lavore. Posude su bile metalne i teške, a kupile smo i komplete tanjura od porculana za pedeset osoba, pa smo sve to jedva donijele do željezničke stanice i vlaka za Virje. Suđe smo iznajmljivale za novac, za koji smo kupovale novo, pa danas imamo komplete za dvije stotine osoba. Moja susjeda Katica Curek radila je u tvornici tekstila Pobjeda u Virju.

Preko nje smo jeftinije dobile platno za stolnjake koje smo sašile i iznajmljivale zajedno sa suđem – kazala je naša sugovornica, a razgovoru su se pridružile sadašnja predsjednica Tamara Pavec i tajnica udruge Ana Vincek.

Tako smo saznali da Aktiv žena Napredna domaćica 1995. godine mijenja ime u Društvo žena Miholjanec, a 27. veljače 2002. godine Udruga žena Napredna domaćica dobiva sadašnje ime. Da je Udruga imala značajnu ulogu u društvenom životu sela, potvrđuje i bilješka u jednoj od bilježnica o njezinim aktivnostima.

Tajnica Vincek pročitala nam je da su na zabavu u lipnju 1978. godine došli i padobranci iz Zagreba koji su uz svirku limene vojne glazbe iz Bjelovara, izveli skokove u dvorištu društvenog doma u Miholjancu.


Udruga je organizirala i radionice izrade suvenira. Za svoje mještanke članice udruge organizirale su i predavanje o zdravlju žena koje je održao dr. Bušić, a i danas jednom tjedno patronažna sestra dolazi mještankama mjeriti tlak. Miholjanec je 1982. godine dobio i plin. Kanale za plinske cijevi kopali su vatrogasci, a posao zatrpavanja odradile su Napredne domaćice dokazavši da su ravnopravne s muškim mještanima. Putujući po bivšoj državi Jugoslaviji i Hrvatskoj upoznale su mnoge krajeve i običaje. Udruga ima i svoje barjake kojima je autorica i kuma Ljiljana Štauber.

Foto: Mirko Lukavski

U vrijeme Domovinskog rata žene su sudjelovale u humanitarnim akcijama. Šesnaest godina udruga je sudjelovala i u scenskim prikazima Legende o Picokima, a već godinama na Picokijadi njezine članice sudjeluju svojim finim slasticama. U Galeriji Hlebine, pod budnim okom djelatnica koprivničkog muzeja Vesne Peršić Kovač i Božice Anić, Napredne domaćice su izradile ukrase za bor od prirodnih materijala kako su to nekad radile naše bake i prabake. Šireći narodne običaje, u Novigradu Podravskom postavile su Badnji stol, a u Goli božićne jaslice.

Udruga sudjeluje na brojnim manifestacijama u Virju i okolici, izložbama kolača i ručnih radova, pomaže razne aktivnosti u selu, brine za starije i nemoćne osobe, sudjeluje u humanitarnim akcijama te brine o uređenju mjesta i očuvanju tradicije. Uz njegovanje starinskih običaja, udruga žena surađuje s DVD-om Miholjanec, školom, Općinom i Crvenim križom. Članice redovito sudjeluju na općinskim manifestacijama gdje su za najbolje kolače dobile mnoga priznanja. Za Dan Općine Virje i blagdan svetog Martina, uz šezdesetu godišnjicu rada udruzi je uručena Zlatna plaketa na području društvenih djelatnosti, a Zlatnu plaketu dobila je i naša sugovornica Anica Kicivoj.

– Uz podršku Općine i načelnika, Napredne domaćice peku kolače i u podravskoj narodnoj nošnji sudjeluju u svečanosti uz Dan Općine Virje, no imamo još mnoštvo aktivnosti. Godinu završavamo s pečenjem lepinja ispred našeg doma za Advent. Lepinje se prodaju nakon svete mise, a novac ide u humanitarne svrhe. Danas udruga ima 11 članica od kojih je najstarija Anica Kicivoj – kazala je predsjednica Tamara Pavec. Neslužbeno, najmlađa članica je njezina jedanaestomjesečna kći Ema koja se od majke nije odvajala ni za vrijeme našeg razgovora.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com