VIDEO Pogledajte najavu još jednog spektakularnog scenskog prikaza Legende

Spektakularni scenski prikaz obrane Đurđevca od Osmanlija centralni je dio Picokijade – jedne od najstarijih i najvećih manifestacija Hrvatske. Stara Legenda živi u narodu Podravine preko pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima 16.stoljeća kada je osmanlijska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj.


Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane. Zadnja nada iscrpljenim braniteljima bio je savjet mudre starice da iz topa ispale jedinu preostalu hranu – zadnjeg pjetlića – picoka. Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade. Drevni đurđevački Stari grad nikad nije bio osvojen.

Tako su povijesne okolnosti i Legenda postali temeljem za najmasovniji scenski spektakl u Hrvatskoj u kojem sudjeluje više od tri stotine kostimiranih seljaka, branitelja grada, Osmanlija, atraktivnih konjanika i mitskih dravskih vila praćenih podravskim napjevima, impozantnim scenskim, audiovizualnim i pirotehničkim efektima.

Krešimir Dolenčić, jedan od najpoznatijih hrvatskih redatelja, počasni građanin Grada Đurđevca i Đurđevčanin po porijeklu, te dosadašnji višegodišnji redatelj Legende o Picokima, poznatu priču o lukavstvu starih Đurđevčana režirat će i ove godine.

– Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Kulturni amateri i  članovi brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja, te susjednih općina i županija, koji sudjeluju u scenskom prikazu opet će izvesti uprizorenje Legende za pamćenje- rekao je predsjednik Organizacijskog odbora Picokijade Željko Lacković.


Postanite i vi dio Legende 24. lipnja s početkom u 21.30 sati.

Vezani članci

Najčitanije