Znaju baš sve o gljivarenju, a čak su izdale i vrlo čitanu stručnu knjigu

U kreiranju društvenog života i promociji koprivničkog naselja Vinica, značajnu ulogu ima tamošnja Udruga žena.  O radu udruge razgovarali smo s njezinim članicama i predsjednicom Slavicom Stančec:

– U vrijeme prije osnutka udruge, na Vinici nije bilo gotovo nikakvih aktivnosti. U društvenom domu su se povremeno odvijale svadbe i bio je dosta zapušten, a mještani su se družili uglavnom za vrijeme mise u crkvi. Tamo sam upoznala Mariju Kovačec i predložila joj da pokušamo osnovati udrugu žena. Razlog za osnivanje bio je da promijenimo percepciju razmišljanja o Vinici koja je bila ‘peti blok Koprivnice’ i slovila je za neko ‘divlje naselje’. Na osnivačkoj skupštini u mjesecu studenomu 2004. godine bilo nas je dvadesetak žena. Mene su izabrale za predsjednicu i ubrzo smo krenule s pripremama za rad. U društvenom domu su rada bile keramičke pločice i bijeli zidovi koji vjerojatno nisu bili obojani još od 1980. godine. U kuhinji su bile samo slavine, nije bilo ničega, a dom nije imao grijanje. Krenule smo u akciju i u ožujku 2005. godine organizirale proslavu Dana žena. U hladnom domu bez grijanja obilježavale smo Dan žena na kojem su bile predstavnice 28 udruga žena iz cijele županije. Bilo je hladno, ali odazvalo se puno ljudi. Iste godine, 29. svibnja, udruga je dobila i svoj barjak kojemu je kum tadašnji gradonačelnik Zvonimir Mršić. Krštenje barjaka obavljeno je u crkvi u Močilama. Udruga je ubrzo našla donatore i krenulo se u obnovu doma. Kad je gradonačelnik Zvonimir Mršić vidio da smo Dan žena obilježile u domu bez grijanja, Grad je iduće godine u društveni dom dao uvesti centralno grijanje. Uz pomoć Grada Koprivnice, Komunalca i Obrtničke škole Koprivnica, u dvadesetak dana opremljena je kuhinja, i dom je potpuno obnovljen. Promijenjene su sanitarije, kupljene dvije peći i sudoper za kuhinju, a mi žene smo nakon toga same obojale unutrašnjost“, rekla je predsjednica Slavica Stančec.

U mjesecu rujnu 2006. godine, udruga je pokrenula prvu manifestaciju „Dan vrganja“ kojoj 2017. godine, kada je udruga postala članica „Hrvatskog-mikološko gljivarskog saveza“, mijenjaju ime u „Gljivarijada“. Manifestacija se održava drugog vikenda u rujnu i posjećuju je gljivari iz cijele Hrvatske.

‘Na Vinici je šuma u kojoj rastu vrganji, pa je naša članica Marija Kovačec predložila da simbol udruge bude vrganj. U čast tog vrganja, mi smo dale izraditi suvenir koji ima i uporabnu vvrijednost, komplet od drva za sol i papar u obliku vrganja koji rastu u paru. Veliki je za sol, a mali za papar. Na jednom od naših druženja, dr. Radovan Kranjčev nam je prezentirao svoj tekst o jestivim gljivama koji smo objavili u knjizi pod nazivom „Poznate jestive gljive kontinentalnih krajeva Hrvatske“. Napisana je tako da ni početnik uz nju ne može pogriješiti i ubrati nejestivu gljivu. Udruga žena Vinica je nakladnik te vrijedne knjige koja je do sad tiskana u dva izdanja, a u pripremi je i treće. Rado je čitana i našla je svoje korisnike u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Udruga je jedina udruga žena koja je postala članica ‘Hrvatskog-mikološko gljivarskog saveza’. Već pet godina na Vinici organiziramo manifestaciju „Gljivarijada“ koja je zamišljena tako da se gljivari kojima imaju dozvolu okupe i idu u berbu gljiva. Uvijek je organizirana i edukacija o jestivim i nejestivim gljivama koju vode determinatori, osobe koje poznaju najmanje 600 vrsta gljiva. Ove je godine determinator bio predsjednik Saveza dr. Branko Bartolić koji je tom prigodom predstavio svoju knjigu ‘Otrovne gljive’. Mi smo bili i partnerska udruga s Udrugom tartufara iz Istre. Bile smo gošće u Istri, gdje smo na sajmovima prezentirale jela od koprive i proizvode našeg kraja’ – rekle su nam neke od 19 članica koliko ih trenutno ima u udruzi.

U razgovoru smo saznali da je tajna uspjeha ove udruge u slozi i zajedništvu. Za red u kuhinji zaslužna je Dijana Popović, a najbolju juhu od vrganja kuha Dragica Kolesar. Zamjenica predsjednice udruge Kristina Šestanj peče fine kolače i jako je kreativna, a Štefica Vutuc priprema desetke vrsta štrukli. Slavica Gadanec je kreativka, izrađuje torbe i razne ukrase, Ana Magaš i Dijana Popović su beračice gljiva, a Katarina Rajković zadužena je za marketing i donacije. Draženka Šegrc jako dobro peče peciva i kolače od dizanog tijesta s bučinim sjemenkama, a svojim pozitivnim duhom, unosi vedrinu među članice. Zorica Marinčić je profesionalna kuharica i priprema hranu za manifestacije. Prije svake manifestacije, članice udruge imaju nove frizure koje im radi frizerka Sanela. Gordana Topolko je slastičarka koja je sama za Dan žena ispekla 1800 kolača! Udruga žena Vinica sudjelovala je u više humanitarnih programa i akcija, a njezine članice često idu na izlete u zemlji i inozemstvu. Također, redovito sudjeluju na svim gradskim i županijskim manifestacijama. Svake godine i dalje održavaju manifestaciju ‘Dan žena“, a osim toga bore se i za zaštitu prava žena.
‘Svake godine predsjednice 45 udruga žena s našeg područja sastaju se treće nedjelje u siječnju u domu na Vinici i dogovaraju raspored manifestacija u tekućoj godini. Na jednoj od takvih sjednica, 2011. godine, ispred Društva i Udruga žena predložena je i usvojena zajednička deklaracija protiv fizičkog obiteljskog nasilja. Ta brošura je uz pomoć Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije tiskana, i distribuirana na jako puno adresa. Naša deklaracija dostavljena je i Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te Ministarstvu pravosuđa. Poslana je i u Bruxelles, a moram napomenuti da je ona napisana i usvojena prije one famozne Istambulske konvencije o pravima žena“, naglasila je predsjednica Stančec i dometnula da su u pripremi mnoge nove aktivnosti.

Mirko Lukavski

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com