Božići proizvode vrhunsku rakiju od domaćeg voća

Kvalitetan i prirodan domaći proizvod na kućnom pragu moto je sve većeg broja OPG-ovaca i domaćih proizvođača koji u neizvjesnoj situaciji na našem tržištu posežu za kvalitetom, a ne masovnom proizvodnjom. Kvalitetan proizvod je sinonim za Davora Božića i njegovu suprugu Željku iz Šemovaca, naselja općine Virje. Oni su OPG-ovci koji prave izvrsne rakije od domaćih proizvoda, a njihova tvrtka ‘Vino, voće i povrće’ svoje rakije i likere pravi od domaćih proizvoda uzgojenih na četiri hektara domaće, podravske zemlje koja se nalazi odmah iza njihove kuće.


Stara nauka

– Počeli smo se baviti svime prije dvije, tri godine. Krenuli smo s kupnjom susjedovog imanja koje je imalo kupine, a bilo je spojeno s našim vrtom pa nam je bilo zgodno da sve bude u jednom komadu. Nismo uopće imali u planu baviti se kupinama, a danas od njih radimo vino, liker, čak i džem – govore nam Željka i Davor na samom početku razgovora.
Prije nisu proizvodili vino, no pokazalo se da Davor za to ima smisla pa su krenuli i s tim. Na svojoj zemlji posadili su jabuke koje prije nikad nisu uspjeli temeljito obrađivati. Sad idu u rekonstrukciju oba voćnjaka, a u međuvremenu su posadili jedan mješoviti voćnjak koji se sastoji od dunja, marelica, kruški, šljiva i trešnji.

Davor Božić ispred glavnog stroja za preradu/ JURICA KARAN
Davor Božić ispred glavnog stroja za preradu/ JURICA KARAN

– Marelica, kruške, šljive i dunje su najjače rakije na tržištu. Sve smo posložili tako da cijele sezone imamo berbu i preradu voća. Poljoprivredom se intenzivno bavimo pet godina i sad smo ušli u investiciju izgradnje destilerije i njenog opremanja – pričaju nam. Davor nam je opetovano naglasio kako je priprema voća najvažnija za rakiju.
– Kako odvrije, takva je i rakija. Ne možeš iz loše robe napraviti dobru rakiju. Kažu da sve ide u rakiju, no ne ide, nije to točno. Treba kašu napraviti od voća, obavezno otkoštati svako voće s povećom košticom – priča Davor pa dodaje kako je priprema voća 90 posto kvalitete rakije.
– Nauka o rakiji je stara. Moraš poslušati starog iskusnjaka, ali i mlade te stručne ljude, pročitati knjige da bi shvatio o čemu se radi – kaže on. Uložili su znatna sredstva i na susjednom imanju napravili destileriju koju će otvoriti u proljeće. Tamo je moderan kotao koji proizvode samo najkvalitetnije rakije, a u planu im je i kušaonica njihovih rakija. Objekti su izgrađeni i spremni, a za sve su uspjeli dobiti i europske poticaje.

Stalno ulažu u razvoj/ JURICA KARAN
Stalno ulažu u razvoj/ JURICA KARAN

Porast cijena

Kad je u pitanju proizvodnja, Božići su se odlučili za manje količine, ali znatno kvalitetniji proizvod. Godišnje proizvedu najviše do 10.000 litara rakije i likera, a proizvode i oko 1000 litara kupinovog vina. Cilj im je lokalno tržište, ali i Zagreb, Poreč, Jadran te Austrija i Njemačka, tamo bi krenuli do 2024. godine. Smatraju da će se njihovi proizvodi prodavati u tek nekoliko hotela jer ne proizvode masovno. Dnevno može ispeći tri do četiri kotla na koji su ponosni jer je visoke kvalitete.
Od ovog proljeća proizvodit će osam ozbiljnih vrsta rakije, s mogućnošću povećanja ponude baš zbog novog kotla za pečenje. Poslovanje im otežava porast cijena pa tako su tako boce u kojima prodaju svoje proizvode poskupjele gotovo dvostruko.
Njihove proizvode u svojoj ponudi ima đurđevački Hotel Picok, a njegujudobar poslovni odnos i s Turističkom zajednicom Središnja Podravina kao i Turističkom zajednicom Grada Đurđevca. Kad u proljeće otvore destileriju, planiraju nuditi i posjete kušaonici za koju imaju sjajne planove.


Nude više vrsta rakije i likera, sve od domaćeg voća/ JURICA KARAN
Nude više vrsta rakije i likera, sve od domaćeg voća/ JURICA KARAN

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com