Aktivne su na Svetoivanjskim danima, a pokrenule su i manifestaciju Plodovi jeseni

Nakon brojnih posjeta udrugama žena u Podravini, put nas je doveo i u Sveti Ivan Žabno gdje smo razgovarali s Sanjom Jandrjević, predsjednicom udruge ‘Hrvatska žena’. Udruga žena u Žabnu osnovana je još 1962. godine pod imenom Antifašistički front žena. Kasnije je promijenila ime u Aktiv žena, a na jednoj od brojnih zahvalnica na zidu prostorije udruge, pročitali smo da je 1995. godine udruga nosila naziv ‘Dobra žena’. Danas pod imenom ‘Hrvatska žena’ četrdesetak žena u udruzi svojim aktivnostima pronose ime naselja Sveti Ivan Žabno.
– Prema mojim saznanjima, naša je udruga nakon osnivanja organizirala zabave kako bi prikupila novac za kupovinu suđa i pribora za jelo u vatrogasnom domu. Žene su ubrzo kupile suđe i pribor za jelo za 250 osoba. Suđe su iznajmljivale za zabave i svadbe, a tako zarađene dinare davale su za razvoj društvenog života u naselju. Znam da su predsjednice prije mene bile Marija Klar i Ružica Levatić koja je također bila predsjednica u više mandata – kazala je naša sugovornica, dometnuvši da joj nije poznato tko je udrugu vodio prije njih. Danas poslove tajnice obavlja Klaudija Mršić, a o blagajni brine Dunja Jokić Trakoštanec. Članice udruge su prije desetak godina sudjelovale i na ‘Podravskim motivima’. Tijekom cijele godine sastaju se jednom tjedno. Uglavnom imaju kreativne radionice, no prema riječima predsjednice Jandrijević, ponekad u tih sat vremena samo razgovaraju, netko donese kolače, a netko skuha kavu i to se druženje čini kao psihoterapija.


Članice udruge Hrvatska žena (Sanja Jandrijević)
Članice udruge Hrvatska žena (Sanja Jandrijević)

Na kreativnim radionicama koje ponajviše vodi predsjednica, članica Galina Knežić pokazivala je kako se veze na svili, Vjekoslava Senković vodila je radionicu kviling tehnike oblikovanja papirnatim trakama, a nije im strana ni kinč tehnika izrade ukrasa od krep papira. Članice udruge izrađuju prigodne ukrase za Uskrs i za Božić te svojim radovima već godinama sudjeluju na izložbama udruge ‘Peski-Art’ u Đurđevcu.
– Mi se svi trudimo kod manifestacija i uređenja našeg prostora. Kad zatreba, uključuju se i naši supruzi koji su podupirajući članovi. Na primjer, kada je trebalo urediti ove stolice, naša članica Zdenka Zebec je šivala navlake, a njezin suprug Franjo Zebec je tapecirao stolice. Rado sudjelujemo i u organizaciji ‘Svetoivanjskih dana’ koji traju od 23. do 25. lipnja. Iako je naporno, sudjelovanje u trodnevnim događanjima nas ispunjuje. Kao prave čuvarice tradicije, brižno čuvamo prvih 250 kompleta suđa za iznajmljivanje. Organizirale smo i izložbu te posjetiteljima pokazale to prekrasno suđe s ornamentima koje su šezdesetih godina prošlog stoljeća kupile prve članice nakon osnivanja udruge. 2018. godine pokrenule smo manifestaciju ‘Plodovi jeseni u Svetom Ivanu Žabnu’ povodom dana zahvalnosti za plodove zemlje, odnosno Dana jabuka. Zamišljena kao gastro manifestacija, na njoj su dvije godine zaredom svojim proizvodima sudjelovala obiteljska gospodarstva sa našeg područja. Na prodajnoj izložbi posjetitelji su mogli kupiti kvalitetan med, mliječne i mesne proizvode te zimnicu, a u bivšoj kino sali mogli su razgledati izložbu ručnih radova. Na manifestaciji je sudjelovalo desetak udruga, KUD-ova i slikara. Pojavom koronavirusa, manifestacija nije održavana dvije godine, no nadamo se nastavku idućih godina – rekla je Sanja Jandrijević.
Ovogodišnja izložba u organizaciji udruge bila je posvećena vrijednim rukama članica. Iz svojih privatnih zbirki, one su izložile vezene ručne radove, radove u modernoj kviling tehnici i krep papiru.
– Tradicionalnu izradu božićnog nakita od krep papira na kreativnoj radionici pokazivala je naša dugogodišnja članica Marija Dončević. Mi smo to primijenile na neke moderne oblike i povezale moderno i tradicionalno. U radionici je sudjelovala većina naših članica, a one koje to nije zanimalo, donijele su kolače ili su sudjelovale u pripremi doručka ili ručka. Za izložbu jaslica, svaka članica je izradila jaslice, ali su bili uključeni i ostali mještani. Također, osim čuvanja kulturne baštine, naša udruga uključila se u humanitarne akcije. Ubrzo nakon potresa na Baniji, u suradnji s našim šahovskim klubom prikupili smo humanitarnu pomoć koju su naši vatrogasci odvezli u malo postradalo mjesto Gora. Ja sam u osnovnoj školi Dubrava u kojoj radim kao učiteljica organizirala da svako dijete iz mog razreda da jedan dar pa je četrdesetak učenika iz tog mjesta dobilo prigodan uskršnji poklon – saznali smo u razgovoru.

Uz brojne aktivnosti, članice udruge žena rado i putuju, upoznavajući lijepu nam Hrvatsku. Jednom u godini organiziran je posjet kazalištu, a da bi popunili autobus, na put idu zajedno s umirovljenicima. Od četrdesetak članica, dvadesetak ih je stvarno aktivno, ali razlog nije nezainteresiranost, već starost ili bolest. Nažalost, više njih je u poodmaklim godinama i teško pokretno pa im je problem popeti se na prvi kat gdje se nalazi prostorija udruge.
– Načelnik Općine nam je obećao ustupiti prostoriju u prizemlju nakon završetka renoviranja zgrade kako bi i starije članice mogle dolaziti na sastanke. Najstarije članice Nevenka Oremović, Ludmila Mićuda, Katica Hajduković, Đurđa Pokrivač i Zdenka Hosni u udruzi su od njezinog osnutka. Imamo i mladih, a najmlađa je moja kći Dajana Jandrijević – kazala je predsjednica Jandrijević.
Udruga ove godine obilježava šezdesetu godišnjicu postojanja i rada. Uz dosadašnju dobru suradnju s Općinom Sveti Ivan Žabno, DVD-om i udrugama u Cirkveni, Đurđevcu, Dubravi i Križevcima, pred ‘Hrvatskom ženom’ je još mnogo godina korisnih aktivnosti.

Vezani članci

Najčitanije