Pokrenule su jedinstvene Dane zlevanke kojima su proslavile svoje selo

Piše: Mirko Lukavski


Sveta Ana malo je mjesto, ali za njega mnogi znaju po manifestacijama koje se održavaju u organizaciji tamošnje udruge žena. Mi smo ovih dana posjetili naselje i o aktivnostima udruge razgovarali s predsjednicom Martinom Račan i aktivnim članicama.
U toplom domu predsjednice Martine od starijih smo članica saznali da su u Svetoj Ani žene svoju udrugu osnovale po završetku Drugog svjetskog rata, a vodile su brigu o izgledu sela i razvoju društvenog života. Prva predsjednica tadašnjeg Aktiva žena bila je Marica Račan, a članice Anđelka Miletić, Ana Ferenčak, Marica Pajtak, Anđelka Račan, Anđelka Matan, Ana Zidar, Anđelka Lepoglavec i još neke čijih se imena naše sugovornice nisu mogle sjetiti.

Prvi zarađeni novac

– U vatrogasnom domu organizirale smo zabave, a kako bismo privukle što više mještana, na svakoj zabavi bili su ples srca i čokoladni ples. U dućanu smo kupile flaše likera i na zabavi ga prodavale na čašice, a prodavale smo i crnu kavu. Plaćala se i ulaznina. Tako smo zarađivale prve dinare kojima smo kupovale suđe i uređivale vatrogasni dom. Predsjednik sela Đuro Miloš vodio je i pjevački zbor, a imale smo i svoje muzičare. Kasnije nam je Đuro nabavio i platno pa smo sašile i suknje za nastupe. Za uređenje sela dobile smo sadnice ruža, žicu i stupiće pa smo ispred svake kuće posadile ruže i druge vrste cvijeća. Organizirano je i ocjenjivanje okućnica, a najljepše okućnice i balkoni su i nagrađivani – prisjetila se naša prva sugovornica Katarina Račan.

Nakon gašenja Aktiva žena, u Svetoj Ani je osnovana Udruga žena Svetojanke. Na osnivačkoj skupštini bilo je dvadesetak mještanki, a za prvu predsjednicu izabrana je Danijela Miletić.
– Naša udruga osnovana je 2000. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika mjesnog odbora Ivana Pajtaka. Prve godine nismo bile naročito aktivne. Uređivale smo mjesto i imale nekoliko radionica oslikavanja pisanica. Osim nas mlađih mještanki, novoosnovanoj udruzi priključile su se i starije članice koje su prije bile u Aktivu žena – kazala je Danijela.
Godine 2007. vodstvo udruge preuzela je Katarina Račan. U Svetoj je Ani stara vodenica na potoku koja je bila u lošem stanju i trebalo ju je urediti i privesti svrsi. Udruga se posvetila njezinoj obnovi i uređenju i tu je započeo proces u kojemu ovo malo pitomo mjesto postaje sve popularnije.

Aktivne članice udruge 'Svetojanke'/ MIRKO LUKAVSKI
Aktivne članice udruge ‘Svetojanke’/ MIRKO LUKAVSKI

– Kad smo prvi put trebale sudjelovati na Picokijadi, predsjednica je bila Martina Miloševa koja me pozvala i rekla: ‘Ja ti o tom starinskom ne znam ništ’, daj ti preuzmi Udrugu’, a ja sam tad osmislila prikaz pod nazivom ‘Od zrna do kukuruznog kruha’. Na Picokijadi smo nastupile s maketom naše vodenice na prikolici i pečenom zlevankom i osvojile prvu nagradu! U sklopu predstavljanja županije na Eko Etno sajmu u Zagrebu također smo nastupile s maketom naše vodenice i zlevankom i izazvale veliki interes posjetitelja. Tjedan dana su Katarina Pajtak i Marina Jankov pekle zlevanku, a Mirjana Negovac i ja smo bile na štandu i prodavale male komade za pet kuna. Pred našim štandom stvarao se red, pa je Krešo Blažek iz Turističke zajednice upitao: ‘A koga vraga zoblju pri vama, kaj je tak veliki red?’, prisjetila se naša sugovornica i dodala da su tih dana doma u Svetoj Ani članice pekle kruh koji su svaki dan dovozili u Zagreb.


Novac za potrebite

Od nastupa na sajmu, Svetojanke su zaradile za komplet novog suđa, čaša i pribora u Društvenom domu i nove zavjese, kupile su novu peć i kotlove i sve što im je potrebno za njihove mnogobrojne aktivnosti. Udruga svojom poznatom zlevankom i drugim kolačima sudjeluje na svim županijskim i gradskim manifestacijama. Za Cvjetnicu se u selu održava Križni put i proštenje za blagdan Svete Ane. Podršku njihovom radu daje i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči, a udruga je dobitnica i Povelje Grada. Podržava ih i Turistička zajednica Grada s kojom zajedno organiziraju i sve posjećeniju manifestaciju ‘Kolinje fest’ od koje zarađeni novac ide u humanitarne svrhe.

Najstarija članica Katarina Račan i sadašnja predsjednica Martina Račan/ MIRKO LUKAVSKI
Najstarija članica Katarina Račan i sadašnja predsjednica Martina Račan/ MIRKO LUKAVSKI

Dobitnica Povelje je i Katarina Račan koja je sudjelovala u natjecanju za Uzorne seoske žene, a u razgovoru smo saznali i da su za uređenje okućnice, balkona i sela nagrađene i Katarina Pajtak, Ana Tolić, Marina Jankov i Marica Škrinjar. Nagradu je dobila i Danijela Miletić koja je vođenje udruge preuzela s 18 godina i vodila je u zadnja dva mandata.
Sadašnja predsjednica Martina Račan na čelu Svetojanki je od studenoga 2022. godine i već ima nove ideje. Osim već postojećih manifestacija, u planu su i dvije nove, no nije nam htjela otkriti detalje. Zasad, napomenula je da je ove godine u planu i obnova uskrsnog jajeta u selu te likovna radionica u suradnji s udrugom A je to-art Podravina.
Najstarija članica udruge je Katarina Račan, no Svetojankama se pridružuju mlade snage od kojih je najmlađa Lana Husar.

Vezani članci

Najčitanije