Apel vozačima da ne prestižu na nepreglednim mjestima i ne ulijeću u “škare”

Kako bi se u drugoj polovici 2018. godine izbjeglo događanje prometnih nesreća s najtežim posljedicama i do kraja godine zadržalo povoljno postojeće stanje sigurnosti, a uzimajući u obzir velik broj događanja tijekom ljetnih mjeseci, djelatnici PU Koprivničko-križevačke sve sudionike u prometu pozivaju na povećan oprez i međusobno uvažavanje.

– Vrućine navode vozače, ali i ostale kategorije sudionika u prometu, na konzumaciju hladnih alkoholnih pića. Upozoravamo vozače da ne konzumiraju alkoholna pića, jer alkohol u kombinaciji s visokim temperaturama izaziva pospanost i pridonosi smanjenju usredotočenosti vozača na vožnju, uslijed čega izostaje pravovremeno uočavanje opasnosti i adekvatna reakcija vozača na predstojeću opasnost što rezultira događanjem prometnih nesreća – upozorila je Mirela Škvorc, voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa naše policijske uprave.

Iz Policije podsjećaju da mogućnost događanja prometne nesreće progresivno raste povećanjem koncentracije alkohola u organizmu vozača.

– Osobama koje su konzumirale alkoholna pića savjetujemo da ne upravljaju motornim vozilima već da koriste usluge taksi vozila i javnog prijevoza, da zamole osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu da upravlja vozilom ili da vozilo ostave pravilno parkirano na parkiralištu i  toga štnogostupom se pješice upute kući. Mladima, ali i svima ostalima koji će u društvu izaći, savjetujemo da međusobno odrede odgovornog vozača – osobu koja posjeduje valjanu vozačku dozvolu i koja tijekom izlaska ne konzumira alkoholna pića poradio upravlja vozilom – naglasila je Škvorc.

Istaknula je nužnost poštivanja ograničenja brzine kretanja izražene prometnim propisima i prometnim znakovima, ali i važnost smanjenja brzine odnosno prilagodbe brzine kretanja vozila u slučaju veće frekvencije vozila na cestama, povećanog broja vozača bicikala i pješaka na cestama, u zoni javnih okupljanja, približavanja opasnim zavojima, prijevojima i raskrižjima, te posebice iznenadnim kišnim pljuskovima uslijed kojih su kolnici mokri i klizavi.

– Sve vozače, a posebice mlade vozače i vozače starije životne dobi, molimo da prilikom uključivanja u promet, obilaženja, pretjecanja, vožnje unatrag i skretanja vode računa, kako o svojoj, tako i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu. Napominjemo, da su vozači prilikom skretanja dužni uključiti odgovarajuće pokazivače smjera, a prilikom vožnje unazad dužni su uključiti sva četiri pokazivača smjera – poručila je voditeljica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa naše policijske uprave.

Apeliraju na sve sudionike u prometu da postupaju sukladno značenju prometnih znakova kojima se regulira prednost prolaska na raskrižjima i svjetala semafora, a vozače da se s povećanom pozornošću približavaju obilježenih pješačkim prijelazima kako bi se mogli pravovremeno zaustaviti i propustiti pješake. Vozače motocikala i mopeda, kao i putnike koje prevoze, podsjećamo na obavezno korištenje homologiranih zaštitnih kaciga, ali i na pravilno pričvršćivanje kaciga na glavu. Vozačima motocikala savjetujemo da izbjegavaju pretjecanja na nepreglednim mjestima i ulijetanja u „škare“.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com