Branko Pleše, kroničar Slavena iznosi argumente kojima se protivi novom izgledu grba našeg prvoligaša

Nedavno su se iz NK Slaven Belupo pohvalili novim identitetskim znakom, odnosno grbom Kluba koji od dana predstavljanja izaziva prijepore u javnosti. Među onima koji nisu blagonaklono dočekali ovaj potez vodećih ljudi koprivničkog prvoligaša jest Branko Pleše, čovjek čiji bi se argumenti u ovom slučaju trebali uzeti kao meritornima. Jer, riječ je o poznatom koprivničkom sportašu, intelektualcu, a još je važnije naglasiti kako je Pleše jedan od rijetkih kroničara sportskog života Koprivnice pa samim time i NK Slavena Belupa. Sama ta činjenica više je nego dobar razlog da se razmotri njegovo stajalište o novom dizajnu klupskog znaka koje Pleše iznosi u svom reagiranju upućenog redakciji Glasa Podravine i Prigorja, a mi ga prenosimo u cijelosti.


Reagiranje:

Član sam NK “SLAVENA” iz Koprivnice 62 godine i jedan sam od četvorice živih počasnih zaslužnih članova.

Proučavam povijest kluba, napisao sam monografiju, pisao o klubu i njegovim osnivačima, o sportu Grada Koprivnice u svim medijima Hrvatske te sudjelovao u izradi filma povodom ” 100 godina nogometa u Hrvatskoj“.

Krajem 2022.g. saznao sam iz medija da je na Skupštini kluba 21.prosinca SLAVEN BELUPO dobio novi grb, jednoglasno s 21 od 35 glasova članova Skupštine kluba.


Iznenađen nenadanom promjenom, obrazloženjem i načinom provođenja te promjene, preko Vašeg lista želim dobronamjerno komentirati i ukazati na neke nelogičnosti i netočnosti tog postupka.

Prvo, ne radi se o grbu SLAVENBELUPA već samo “”SLAVENA”, jer firma ” BELUPO” ima svoj grb a bit će dodatak “SLAVENU ” samo dok će za to imati interes.

To što polupismeni ili nekorektni novinari nas nazivaju samo “Belupo” ili čak “farmaceutima” više govori o njima i njihovom neznanju ili pokušaju duhovitosti.

Više me zasmetalo obrazloženje iz kluba da je ova promjena “povratak korijenima“.

Posjedujem prvi grb HRVATSKOG ŠPORTSKOG KLUBA “SLAVEN”  – KOPRIVNICA  i ako su to korijeni onda novi grb s njima nema nikakve sličnosti.


Navedena četiri “ključna pojma “: nogomet – Slaven -Hrvatska i tradicija u vidu: nogometne lopte – natpisa Slaven – crveno bijelih kvadrata i godine osnutka su sporedni

Da je navedena lopta nogometna ne stoji jer se takve lopte koriste u još barem desetak sportova.

Da je Slaven natpis Slaven nije nikakvo obrazloženje.

Da su crveno bijeli kvadrati Hrvatska, ne stoji i može biti samo oznaka navijača i to ne samo nogometnih.

Godina 1907. je tako sramežljivo podijeljena loptom  a mora biti izraženo prikazana jer se tako potvrđuje da je naš klub najstariji u I HNL, unatoč nastojanjima mnogih da se uzaludno prikažu starijima.

Zašto je iz grba nestala djelatnost kluba u vidu  Nogometni Klub kad već ne može kao u korijenima Hrvatski Športski Klub ( s tada nevjerojatnih pet sekcija !?)

Ispadanje iz grba mjesta rođenja – KOPRIVNICE ne mogu shvatiti – jer tko nema Doma osuđen je da vječno luta.!!

Uz to treba spomenuti da čak dvadesetak klubova u Hrvatskoj nosi naše ime ili ga je nosilo.

Ipak ono što najviše nedostaje među “ključnim pojmovima ” je vjera i vječnost !?

A to  simbolizira oblik grba i ime kluba.

” SLAVEN” je dobio ime po slavenskim apostolima Svetom  Ćirilu i Metodu koji su Hrvatima donijeli vjeru i pismo i u svakom boljem katoličkom kalendaru čete naći 5.srpanj kao  imendan Slavena, a tog dana ga je tako i krstio “Otac Slavena”  DRAGUTIN FRIEDRICH – poznatiji kao “KARLEK“, najveće sportsko im u povijesti Slavena.

Oblik grba u  vidu “oktogona” je vjerski znak VJEČNOSTI !

Usklađen je s poznatim “kanonom proporcija” Leonarda da VINCIJA u kojem je temelj svega – Čovjek !!

Vrlo je malo klubova u Hrvatskoj koja imaju taj oblik grba.

Mnoga vjerska zdanja imaju kupole ili druga obilježja  u obliku osmerokuta. Zašto ?

Konačno i u centru Našeg Grada Koprivnice stolar Antun Rogina je postavio 1896. osmerokutni paviljon gdje su se redovito održavale  JAVNE Skupštine našeg kluba.

Dakle osim “četiri ključna pojma” postoje još neki koje bi se  morale uzeti u obzir kada se ulazi u područje HERALDIKE ili GRBOSLOVLJA.

A što se vjere i vjerovanja tiče želim podsjetiti da smo prije kvalifikacija za I HNL bili kod velečasnog Leonarda Markača u Močilama i uspjeli.

Svaki član velike Slavenove obitelji pozdravio je odlazak Zekića i ekipe na pripreme u Međugorje  ove godine a ja vjerujem da moje javljanje ne će štetiti klubu.

Branko Pleše,dipl.ing.

Novi grb kluba / FOTO / SLAVEN BELUPO

Stari grb FOTO / GPIP

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com