Čak 14 naših općina načelnike je odabralo u prvom krugu, pet će sigurno imati novo vodstvo

Od 22 općine koje se nalaze u Koprivničko-križevačkoj županiji, njih 14 načelnike je dobilo već u prvom krugu lokalnih izbora.

Među njima je i Legrad čiji načelnik Ivan Sabolić (SDP) nije imao protukandidata, ali je svejedno motivirao 848 (51 posto) glasača da izađu na birališta i zaokruže njegovo ime.

Uvjerljivo najveći postotak glasova dobio je nezavisni Nenad Bošnjak u Svetom Ivanu Žabnu, čak 89 posto, te je time glatko osvojio još jedan mandat. Iznad 80 posto osvojenih glasova još su Petar Dombaj (Nezavisni) u Drnju (84 posto) i Stjepan Milinković (HDZ) u Goli (81 posto), dok je Vlado Bakšaj (HDZ) u Sokolovcu osvojio 79 posto glasova birača.

Svoje dosadašnje načelnike jučer su potvrdili i birači u Ferdinandovcu u kojem je pobijedio Vjekoslav Maletić (Mreža), Hlebine su ponovno izabrale Božicu Trnski (HDZ), Kloštar Podravski Sinišu Pavlovića (HDZ), Novigrad Podravski Zdravka Brljeka (SDP), Sveti Petar Orehovec Franju Poljaka (HDZ) te Virje Mirka Peroka (HDZ).

Do smjene je došlo u Đelekovcu u kojem je HDZ-ova dosadašnja načelnica Štefica Sirutka izgubila izbore u srazu s nezavisnom Larom Samošćanec. Darko Sobota (HDZ) osvojio je Kalinovac te će zamijeniti dosadašnjeg načelnika, nezavisnog Danijela Zvonara. Novog načelnika izabrali su i u Peterancu u kojem je nezavisni Ivan Derdić dobio 25 glasova više od HDZ-ovog Krešimira Matijašića, dovoljno da skupi više od potrebnih 50 posto.

Drugi krug izbora održat će se u nedjelju, 30. svibnja.

Gornja Rijeka birat će između Darka Fištrovića (SDP) kojemu je za dlaku izmakla pobjeda u prvom krugu i Martina Nakanija (HDZ). S obzirom na to da dosadašnji načelnik Kalnika Mladen Kešer (SDP) ganja fotelju župana, u toj će općini glasači birati između nezavisnih Krunoslava Đureca i Tihomira Radičeka. Zanimljivo će biti i u Koprivničkim Bregima u kojima je dosadašnji načelnik Mario Hudič dobio 10 glasova manje od nezavisnog Mate Kuzminskog. Mandat u prvom krugu nije potvrdio ni Mario Švegović u Koprivničkom Ivancu pa će za dva tjedna u sraz s HSS-ovim Zoranom Vrabeljom. U Molvama će dosadašnji načelnik Zdravko Ivančan (HSS) morati u drugi krug s nezavisnim Stankom Molvarom, u Novom Virju Branko Mesarov (HSS) s Mirkom Remetovićem (Nezavisni), a u Rasinji Danimir Kolman (HNS) s Davorom Tetecom (SDP). U Podravskim Sesvetama birat će se između Krunoslava Posavca (HDZ) i Mladena Siteka (HNS), dok je dosadašnji načelnik, nezavisni Krunoslav Bratanović ispao iz izborne utrke.

Kao zanimljivost prvog kruga izdvajamo i kandidata za načelnika koji je dobio najmanje glasova birača. Riječ je o Branku Rođaku koji se kao nezavisni kandidirao za novog šefa Podravskih Sesveta no njegovo je ime zaokružilo tek 37 osoba.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com