Cijene klijeti otišle u nebesa, a za vikendice na Šoderici najveći interes iskazuju Nijemci

Rastući trend življenja u prirodi sve se više odražava na cijene klijeti s voćnjakom ili vinogradom te vikendice na Šoderici. One iz godine u godinu rastu, možda ne tako brzo kao nekretnine u gradovima, no svejedno značajno.


Kako nam je rekla Katica Miler-Matulin iz BIT agencije za promet nekretninama, spomenuti objekti izrazito su teško nalazili kupce do 2017. godine zbog gospodarske krize koja se tada osjećala na svakom koraku u našem društvu. Od tada pa do danas, rasla je kupovna moć građana, a vojska nezaposlenih s vremenom se smanjivala. To se odrazilo na sve veći plasman kredita koje u doba jeftinog novca banke nude na svakom koraku. Tko je mogao i tko još uvijek može, rješava na taj način svoje stambeno pitanje, unatoč tome što se danas opreznije prilazi tom, u Hrvatskoj, popularnom načinu financiranja kupnje nekretnine.

Miler-Matulin kaže da se rješavanje stambenog pitanja posljednjih godina preselilo i na tržište klijeti, odnosno vikendica. Naime, kupci na nekretninskom tržištu postali su zahtjevniji nego ranijih godina. Žele da im takozvana kuća za odmor može poslužiti i kao objekt za stalan život pa se najviše traže nekretnine u prirodi koje posjeduju priključke koji su odavno standard življenja u stanovima i kućama.

Takve su nekretnine zabilježile rast cijena, a dobar primjer su vikendice na Šoderici čija je vrijednost znatno skočila otkako je na tom području uveden vodovod.

Što se pak klijeti tiče, kaže naša sugovornica, prodaju se one koje više ne bismo niti mogli opisati tim izrazom nekad rezerviranim za nekretninu u kojoj je vlasnik isključivo nalazio predah između dva posla u vinogradu ili voćnjaku. U žiži interesa kupaca su one nekretnine u prirodi koje svojom funkcionalnošću i veličinom više slični klasičnim kućama.


Naime, spomenuti trend življenja u prirodi povukao je za sobom želje kupaca da ulože novac u nekretninu u okolici Koprivnice. One su cjenovno znatno niže od stanova i kuća u Koprivnici, a kupcu nude osjećaj izoliranosti od gradske vreve. Nemali je broj umirovljenika kojima je takozvana klijet postala prva nekretnina, jer su stan ili kuću u gradu prepustili svojoj djeci.

Da, definitivno je taj trend, tvrdi Miler-Matulin, utjecao na rast cijena nekretnina koje su tema razgovora. No, napominje, klijeti bez osnovnih priključka drže još uvijek niske cijene i njih je moguće kupiti za nekoliko tisuća eura, a one koje omogućavaju 24 satni boravak koštaju i do nekoliko desetaka tisuća eura.

Stav naše sugovornice potvrdio nam je i Zlatko Lukačević, vlasnik tvrtke Quart iz Koprivnice, rekavši da definitivno najbrže rastu cijene nekretnina koje su opremljene svom potrebnom infrastrukturom. Tako su i najskuplje klijeti one koje se nalaze neposredno uz Koprivnicu. Mirni dol u Draganovcu, Starigrad i donekle Kunovec Breg postižu najviše cijene, jer to su dijelovi Podravine koji, osim što imaju potrebne priključke, blizu su gradu. Zato, što je klijet udaljenija od nekog urbanog središta, normalno je, njegova cijena je niža.

Kao primjer rasta cijena potaknut opremanjem infrastrukturom, Lukačević ističe Mirni dol u koji su vlasnici klijeti svojedobno dolazili klanjcem da bi u večernjim satima uživali uz svijeće ili fenjer. Danas su tamošnji objekti postali prave kuće za život u kojima gotovo ništa ne manjka. Stoga ne treba čuditi značajan rast tamošnjih cijena nekretnina.

Što se pak Šoderice tiče za čije objekte vlada znatno veći interes nego za klijeti, Lukačević kaže da je to tržište postalo zanimljivo iz više razloga. Cijene su i tamo primarno skočile zbog uvođenja vodovodne i ostale infrastrukture, a poskupljenju je doprinijela i legalizacija objekata.


Ipak, zanimljivo jest to što od ukupnog broja interesenata za kupnju tamošnjih vikendica najviše iskazuju kupci iz Njemačke, Švicarske i Austrije. Riječ je o ljudima koji su povratnici ili su rodbinski vezani s ovim krajem. Čak je otprilike 75 posto takvih kupaca u odnosu na ostatak koji je iz ovoga kraja.

Lukačević smatra s velikom sigurnošću da bi kupci iz Njemačke mogli postati, uz dobro gospodarenje Šodericom, ciljani kupci vikendica. Jer, njemački umirovljenik s 1.200 eura mirovine ne želi biti siromah u svojoj zemlji. Takvi Nijemci zimi odlaze u azijske zemlje gdje mogu s malo novca preživjeti zimu, odnosno oni na taj način štede na izdacima za režije.

Kad bi Općina Legrad ponudila Šodericu nekom ozbiljnom koncesionaru koji bi znao iskoristiti navedenu činjenicu, odnosno koji bi izgradio naselje za umirovljenike po uzoru na druge zemlje, stava je Lukačević, nemali broj umirovljenika iz Njemačke došao bi ovdje provoditi zimske, ali i ostale mjesece u godini.

Na kraju razgovora Lukačević predviđa da će cijene nekretnina u budućnosti i dalje rasti, taj proces neće omesti nikakva kriza. Iskustvo je pokazalo da se tijekom krize cijene zamrznu ili uspore rast, ali odmah nakon nje nadoknade propušteno razdoblje.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com