Datulje se mogu jesti svakodnevno, a imaju razne blagodati za zdravlje

Voće se uvijek nalazi u jelovniku preporučenom za bolje zdravlje, no jedno se voće po zdravstvenim dobrobitima za ljude ipak izdvaja od ostalog – datulje.
Zbog njihove izrazite slatkoće, datulje mnogi koriste kao zamjenu za šećer, zbog bogatstva vlaknima pomažu i u borbi protiv mnogih bolesti, a mogu poslužiti i kao kompletan i zdrav međuobrok.


Namakanje datulja

Zanimljivo je i što se s datuljama događa ako ih namačemo. Voda uklanja tanin ili fitinsku kiselinu prisutnu u tom voću pa će ih naše tijelo lakše probaviti te iz njih apsorbirati hranjive tvari. Preporučljivo je odmah ujutro konzumirati dvije do tri datulje, piše India Herald. Ako želite uživati u okusu datulja i njihovim hranjivim tvarima, namočite ih osam do deset sati prije jela. Datulje sadrže mnoge vrste hranjivih tvari, poput ugljikohidrata, proteina, vlakana, vitamina K, vitamina B, kalija, magnezija, željeza, kalcija, mangana, cinka i slično.

Manje zatvora i kolesterola

Datulje na ‘svakodnevnom meniju’ pomažu i u rješavanju problema sa zatvorom, pridonose smanjenju kolesterola i održavanju stabilnog krvnog tlaka, a redovita konzumacija pomaže i u održavanju zdravlja srca. Pozitivno utječu i na jačinu kostiju i ubrzavaju rad mozga, pružaju olakšanje od umora i slabosti te su korisne za poboljšanje općeg energijskog stanja. Osim toga, datulje su od pomoći pacijentima s anemijom i mogu ublažiti probleme s hemoroidima. Također, poboljšavaju zdravlje kože i kose, a konzumacija datulja doprinosi i povećanju fizičke snage i izdržljivosti.


Vezani članci

Najčitanije