Devčić: Zaštitari i videonadzor efikasni su, fizičkih obračuna sa zdravstvenim osobljem nije bilo

Napad na bolničko osoblje u posljednje vrijeme tema je koja se dosta često spominje u medijskim napisima. Hrvatski liječnički sindikat zatražio je hitno donošenje mjera za podizanje razine sigurnosti u zdravstvenim ustanovama.

Podaci za državnu razinu govore da se 95 posto liječnika i gotovo isti postotak medicinskih sestara u svom radu susreo s nasiljem. Kakve su brojke u našem koprivničkom slučaju, ali i na kojem smo nivou kad je razina sigurnosti u pitanju, provjerili smo s ravnateljem bolnice Matom Devčićem.

Unatrag dvije godine u OB Koprivnica povećana je razina opće sigurnosti boravka u ustanovi u više segmenata. Učinilo se to organiziranjem odjela integriranog sustava zaštite u kojem su zaposleni vatrogasci i zaštitari te uvođenjem sustava video nadzora u cijeli bolnički kompleks, unapređenjem sustava vatro dojave i ukupne protupožarne zaštite, kao i postavljanjem sektorskih protupožarnih vrata.

– Što se tiče napada na zdravstveno osoblje, napada u smislu da bi bilo fizičkog obračuna između pacijenta ili njegove pratnje i osoblja, nije bilo. No trudimo se biti korak ispred i u svrhu unapređenja sigurnosti, poglavito na odjelu psihijatrije, proveli smo edukaciju djelatnika u vještinama neškodljivog savladavanja psihijatrijskog pacijenta, neškodljivog i za pacijenta i zdravstvenu osobu – pojašnjava ravnatelj Devčić.

U kompleksu bolnice stalno je prisutno pet osoba koje brinu o sigurnosti, kako pacijenata tako i osoblja, od 0 do 24 sata. Oni su očima običnog posjetitelja neprimjetni, ali stalno su prisutni i budno prate što se na hodnicima događa.

– U kontinuiranoj smo komunikaciji s MUP- om, upravo smo ovih dana održali sastanak s njihovim čelnicima i dogovorili smo daljnju suradnju i načine postupanja u određenim situacijama. I nadalje ćemo nastojati da se u krugu bolnice održavaju javni red i mir, što bolnica kao javna ustanova za bolesnike i zahtijeva – poručuje Devčić te dodaje kako će svaki pokušaj fizičkog nasrtaja na bolničko osoblje, ali i bilo koga u bolničkom kompleksu, biti sigurno primijećen i zabilježen ne samo od zaštitarske službe, već i od Policije.

HLS traži obvezu 24-satne nazočnosti zaštitarske službe u zdravstvenim ustanovama, nadzor kamerama na mjestima gdje su napadi na zdravstvene radnike učestaliji, provođenje stroge kontrole ulazaka posjeta u zdravstvene ustanove i da se zdravstvene ustanove proglase mjestima nulte tolerancije na nasilje.

– Mi imamo kompetentnu službu i tehnička sredstva, videonadzor i zaštitare koji su služba koja se bavi i komunicira s Policijom. Ovo što se priča da će se po hrvatskim bolnicama tek početi postavljati, mi već imamo. Naši su pacijenti, kao i zaposlenici, sigurni – ustvrdio je ravnatelj.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Liječnici i medicinsko osoblje ne prijavljuju nasilje jer ne žele dodatne sukobe

Dubravko Mišić, predsjednik Županijskog povjerenstva Hrvatske liječničke komore Koprivničko-križevačke županije i povjerenik Hrvatske udruge bolničkih liječnika u Koprivnici navodi kako Hrvatska liječnička komora najoštrije osuđuje sve oblike napada i prijetnji prema liječnicima i drugim zdravstvenim djelatnicima.

Istraživanje HLK „Nasilje nad liječnicima“ provedeno 2016. pokazalo je da je čak 93 posto anketiranih liječnika doživjelo na poslu neki oblik nasilja, od kojih je petina doživjela fizičko nasilje.

– Posebnih podataka o nasilju nad liječnicima u našoj županiji nemam, ali vjerujem da odgovara onima na nivou cijele države. Problem je često u tome što naši liječnici, ali i drugo medicinsko osoblje jednostavno ne prijavljuje slučajeve verbalnih prijetnji ili nasilja jer ne žele dodatno ulaziti u sukobe sa nezadovoljnim bolesnicima ili njihovim obiteljima – smatra on.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com