Direktor KC Voda Zdravko Petras: Aglomeracija je pri kraju, ali Pavelinska u promet ide tek u veljači

  • Asfaltiranje, odnosno sanacija prometnica nakon obavljenih radova na infrastrukturi je u tijeku u gradu Koprivnici i asfaltira se najbržom mogućom dinamikom.

Privodi li se projekt aglomeracije kraju odnosno, je li točno da bi se radovi mogli produljiti do sredine sljedeće godine?
Prema prognozama i aktualnim najavama, svi radovi bi trebali biti gotovi do sredine sljedeće godine. Projekt ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture Aglomeracije Koprivnica’ ušao u završnu fazu, radovi su na svim gradilištima u visokom stupnju završenosti i vjerujemo da će i ostati u rokovima iz posljednje najave izvođača radova. Kao što već znate, radi se o najopsežnijem infrastrukturnom projektu u gradu Koprivnici, ali i okolnim općinama vrijednosti oko 68 milijuna eura, radovi se obavljaju istovremeno na više lokacija i više-manje smo zadovoljni dinamikom izvođenja radova.


Koliko je toga napravljeno i što je još ostalo?
Gotovo su dovršeni radova na izgradnji cjevovoda. Od radova koji se još trebaju izvesti, to su velikom većinom završni radovi, završna ispitivanja kvalitete ugrađenih cjevovoda, retencijskih bazena i prepumpnih stanica i sanacije oštećenih javnih površina.

Cijene usluga iste su od srpnje prošle godine i ne planiramo ih mijenjati

Utječe li završetak aglomeracije na provođenje ostalih projekata? Što se još radi paralelno uz aglomeraciju?
Paralelno s projektom Aglomeracije, odnosno od 2020. godine do sada, uspješno smo priveli kraju cijeli niz drugih projekata, što u gradu, a što po općinama. S Aglomeracijom niti je počeo, a niti stao razvoj i širenje mreže na našem uslužnom području. Primjerice, u Koprivnici je u posljednje četiri godine realizirano 17 kapitalnih projekata izgradnje i/ili rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže vrijednih oko 3,5 milijuna eura. U tijeku je i projekt ‘Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na uslužnom području Koprivničkih voda’ vrijedan oko 7,2 milijuna eura koji je sufinanciran iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a radi se o tri cjeline – Izgradnja sustava odvodnje naselja Sokolovac i Velika Mučna – cjelina Sokolovac; Izgradnja vodoopskrbne mreže naselja Velika Mučna (Sutare) i Mali Poganac te Izgradnja sekundarne vodoopskrbne mreže općine Rasinja – jugoistočni dio, naselja Prkos, Veliki Grabičani, Veliki Poganac, Ludbreški Ivanac, Radeljevo Selo, Ribnjak i Donja Rijeka. Projekt izgradnje kanalizacije naselja Velika Mučna pri kraju, trenutno se čeka tehnički pregled nakon čega ćemo pozvati mještane da se prijave za priključak, a tamo ih je napravljeno 120.

Zdravko Petras / IVAN BRKIĆ

Nedavno se otvorila Ulica Ivana Česmičkog i Ivanečki podvožnjak, no zbog zatvorene Pavelinske još se uvijek stvaraju gužve. Kada bi se Pavelinska mogla otvoriti?
Kao što smo već i najavili, Pavelinska ulica prema procjenama trebala bi biti puštena u promet tijekom veljače sljedeće godine. Tu se radi o prvoj fazi, odnosno od novog podvožnjaka do Ulice Donji Banovec. Naravno, uvijek tu treba računati na vremenske prilike i neprilike, zima je pred nama, ali radi se svakodnevno i nastavit će se raditi sve dok vremenski uvjeti budu dopuštali. Podsjećam da je zahvat u Pavelinskoj ulici jedan od najzahtjevnijih dionica projekta Aglomeracije, a ostalo je još stotinjak metara iskopa i polaganja cijevi profila 3,6 metara. Nakon izgradnje ulaznog preljevnog okna, polaganja cijevne retencije, izmještanja vode i plina, izgradnje sjevernog kolektora, sanacije postojećeg kolektora i prespajanja korisnika, u sljedećem razdoblju radit će se na pripremi završnih slojeva, betoniranju armirano-betonske ploče zajedno s uređenjem prometnice s kolnim prilazima.

Zadovoljni smo s realizacijom radova jer je u tri godine predviđeno izvođenje 134 kilometra novog cjevovoda, 2400 kanalizacijskih priključaka i 1800 vodovodnih priključaka.

Hoće li se morati pričekati povoljniji vremenski uvjeti prije nego se ceste mogu nanovo asfaltirati?
Asfaltiranje, odnosno sanacija prometnica nakon obavljenih radova na infrastrukturi je u tijeku u gradu Koprivnici i asfaltira se najbržom mogućom dinamikom. Opet ponavljam da treba računati na vrijeme – padaline, temperaturu zraka i slično jer ako se asfaltira kada je vanjska temperatura niža od 5 stupnjeva, više se ne može garantirati ona kvaliteta kakva bi bila da se radi u idealnim vremenskom uvjetima. Tijekom proljeća će se obaviti najveći dio sanacija prometnica i ostalih javnih površina.


Je li još uvijek aktualna nestašica asfalta ili se situacija popravila?
Recimo da nestašice asfalta više nema i tu je situacija puno bolja nego ljetos. No tu su i druge situacije koje prate projekt od samog početka, prvo je bila pandemija koronavirusa, pa nestašica i poskupljenje materijala i energenata, a ono što nas konstantno prati je deficit stručnih kadrova u građevinarstvu. Ipak, mogu reći da smo više-manje zadovoljni s realizacijom radova jer je ukupno predviđeno, u kratkom roku od tri godine, da se izvede 134 kilometra novog cjevovoda, 2400 kanalizacijskih priključaka i 1800 vodovodnih priključaka.

Koliko se stanovnika Starigrada i Draganovca prijavilo za priključenje na novoizgrađeni sustav odvodnje?
Stanovnici prigradskih naselja Starigrad i Draganovec od kolovoza 2023. godine mogu podnijeti zahtjev za priključenje na novoizgrađeni sustav odvodnje. Do danas je 97 kućanstava podnijelo zahtjev za priključenje, od mogućih 243. Isto tako treba spomenuti i kako je u Kunovec Bregu od ožujka moguće spajanje na novoizgrađeni sustav odvodnje, a do sada je 69 od 131 kućanstva predalo zahtjev. U narednih nekoliko mjeseci očekujemo da se svi korisnici priključe, odnosno predaju zahtjev. Od ponedjeljka će biti otvoren i poziv stanovnicima Herešina, Vinice i Močila koji će se moći prijaviti za priključenje na novoizgrađeni sustav odvodnje u sklopu Aglomeracije, kao i stanovnicima Ulice Močilski vinogradi koji će se moći priključiti na novoizgrađeni sustav vodoopskrbe koji je izgrađen izvan projekta Aglomeracije.

Zdravko Petras / IVAN BRKIĆ

Prošle godine bilo je govora o pripojenju KC Voda i Vodnih usluga Križevci, a rok je bio početak srpnja. Je li to pripojenje izvršeno?
Zakonski rok za pripojenje je 15. siječnja 2024. godine. Koprivničke vode i Vodne usluge d.o.o. Križevci pokrenule su postupak te intenzivno rade na pripajanju sukladno Zakonu o vodnim uslugama i Uredbi o uslužnim područjima. Nacrt društvenog ugovora je pri završetku izrade. Koprivničke vode pripojit će društvo Vodne usluge, koje će u sklopu Koprivničkih voda nastaviti raditi kao podružnica u društvu Koprivničke vode. Što se tiče izjednačavanja cijena, s obzirom na to da se u Hrvatskoj od 1. siječnja 2024. godine primjenjuje Uredba o metodologiji za određivanje cijene vodnih usluga, koju je donijela Vlada RH, sve promjene cijena podliježu izračunu i rokovima primjene koji su jedinstveni za područje RH. Prema Uredbi, propisan je rok za usklađenje cijena vodnih usluga na uslužnom području, a koji je od 30. lipnja 2027. do 30. lipnja 2029. godine, tako da se cijene na uslužnom području još neko vrijeme neće izjednačavati.

Svjedoci smo stalnih poskupljenja svih usluga i roba. Osjeća li se to i u poslovanju KC Voda?
Naravno da Koprivničke vode nisu iznimka i nismo imuni na poskupljenja usluga i roba, dapače, možemo reći da je udar na poslovanje velik. Kroz cijelo razdoblje provedbe i projekta Aglomeracije i ostalih projekata i investicija kao i kod redovnog poslovanja prati nas inflatorni utjecaj i na cijene materijala i usluga, a ne smijemo zaboraviti i na poskupljenje energenata koje se kreće oko 40 posto. S druge strane, nemamo povećanje potrošnje koje bi nama donosilo novi prihod. No pametnim raspolaganjem financijskim i materijalnim sredstvima trudimo se da utjecaj poskupljenja što manje osjetimo i svedemo na minimum. Dodatno, radili smo i na poboljšanju materijalnih prava radnika kroz povećanje osnovice i ostalih neoporezivih dodataka za sve radnike.

Posljednje poskupljenje za korisnike kojeg se sjećam bilo je 1. srpnja prošle godine. Jesu li usluge u međuvremenu još poskupjele? Očekuju li se nova poskupljenja?
Aktualni cjenik Koprivničkih voda na snazi je od srpnja 2022. godine i otada cijenu nismo mijenjali. I u vezi te promjene cijena moram napomenuti da smo tada kod kategorije kućanstva uveli samo naknadu za razvoj, što znači da su ta sredstva strogo namjenski rezervirana za ulaganje u razvoj mreže i nisu namijenjena za redovno poslovanje. U međuvremenu se prema korisnicima cijene nisu povećale, unatoč svim ostalim poskupljenjima koja su i nas i naše poslovanje imala utjecaja. Uredba metodologiji za određivanje cijene vodnih usluga donosi neka nova, uređenija pravila koja moramo poštovati, ali nova poskupljenja prema našim korisnicima trenutno nisu u najavi i tako će zasigurno i ostati još neko vrijeme.


Ove godine Koprivničke vode obilježile su 10 godina postojanja tvrtke. Kako je obilježena ova obljetnica?
Prvo desetljeće rada Koprivničkih voda kao samostalnog poduzeća obilježili smo ovih dana tematskom konferencijom za medije na kojoj smo predstavili promotivne materijale koje smo tom prigodom izdali, a u kojima se nalazi pregled svih važnijih događaja i završenih i aktualnih investicija kojih, kad se sve stave na jedno mjesto, ima zaista mnogo i pokazuju koliko se u Koprivničkim vodama u zadnjih deset godina radilo. Nismo išli u širinu nego smo putem tih izdanja predstavili rezultat rada i zalaganja svakog pojedinog radnika Koprivničkih voda u posljednjih deset godina, na čemu im zaista zahvaljujem.

Vezani članci

Najčitanije