Distributivni centar za Meso u Križevcima prostirat će se na 2000 četvornih metara s hladnjačom i klaonicom kapaciteta 3000 tona

  • Predstavnici Udruge Baby Beef i PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije iskazali su interes za korištenje infrastrukture budućeg Centra

Distributivni centar za meso o kojem se priča već nekoliko godina, a koji bi se trebao graditi u Križevcima, dobio je zeleno svjetlo ministrice poljoprivrede Marije Vučković.
Prošloga je tjedna ministrica održala sastanak sa županom Darkom Korenom na kojem je zaključeno kako je Centar od strateškog značaja na regionalnoj razini u razvoju poljoprivrede i pokretanju gospodarske aktivnosti u županiji, ali i susjednim županijama, a Koren je istaknuo i da je Županija kao prijavitelj i nositelj projekta koji je prijavljen za sufinanciranje projektno-tehničke dokumentacije u Razvojnom sporazumu za sjever Hrvatske, poduzela niz koraka u smjeru stvaranja potrebnih administrativnih okvira za daljnji razvoj projekta.


Projekt je dobio zeleno svjetlo ministrice poljoprivrede Marije Vučković / KOPRIVNIČKO-KRIŽEVAČKA ŽUPANIJA

Drugim riječima, Županija je u proteklom razdoblju osigurala i bespovratna sredstva za resornog ministarstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije koja podrazumijeva studiju izvodljivosti, analizu troškova i koriste te idejni projekt.

Zainteresiran i Baby Beef

O detaljima je na sastanku govorio pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac koji je kazao kako je izgradnja Distributivnog centra za meso s hladnjačom i klaonicom kapaciteta 3000 tona predviđena na lokaciji u poslovnoj zoni Čret u Križevcima koja se zbog svoje pozicije i prometne povezanosti, pokazala kao idealno logističko polazište orijentirano na područja Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske te Zagrebačke županije.

Kako neslužbeno doznajemo, prostorije za klanje junadi u Distributivnom bi se centru trebale projektirati tako da odgovaraju halal i košer standardima

Dodao je kako su na ranije održanim sastancima predstavnici Udruge Baby Beef i PZ Baby Beef – Proizvođačke organizacije iskazali interes za korištenje infrastrukture budućeg Distributivnog centra za meso te da kao partneri budu uključeni u postupak realizacije projekta vrijednog oko 10,2 milijuna eura bez PDV-a. Sve pretpostavke su ostvarene, potrebno je osigurati oko 225 tisuća eura za daljnje financiranje projektno-tehničke dokumentacije Distributivnog centra za meso koji će odgovarati realnim zahtjevima na tržištu ponude i potražnje, pojasnio je pročelnik Štimac.


Košer i halal

Ova kapitalna investicija planira se primarno financirati iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) i europskih fondova te sredstava partnera na projektu.
Ministrica Vučković je dala punu podršku projektu te kazala kako će Ministarstvo poljoprivrede financijski podržati izradu cjelovite projektno-tehničke dokumentacije Distributivnog centra za meso kako bi se nastavilo s daljnjim fazama projekta.
Kako neslužbeno doznajemo, prostorije za klanje junadi u Distributivnom bi se centru trebale projektirati tako da odgovaraju halal i košer standardima odnosno odvojeno od prostorija za klanje svinja. Kapacitet hladnjača za meso bio bi oko 500 tona gdje bi se dnevno zaklalo do 160 junadi ili do 240 svinja. Centar bi osim toga sadržavao prostorije za obradu želudaca i crijeva, hlađenje i zamrzavanje, rasijecanje, proizvodnju masti i topljenje loja. Cjelokupna građevina u križevačkoj poslovnoj zoni Čret prostirala bi se na otprilike 2000 četvornih metara, a imala bi prizemlje i jedan kat.

 

Vezani članci

Najčitanije