Dr. Vuljak-Vulić: Cijepljenje protiv HPV-a besplatno je i preporučljivo, a i smanjuje rizik od karcinoma

Međunarodni dan svjesnosti o HPV-u obilježava se 4. ožujka pa smo tom prilikom razgovarali s dr. Jasenkom Vuljak-Vulić iz Službe za školsku medicinu Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije.


– Do sada je identificirano više od 150 tipova HPV-a. Od toga postoji 12 visokorizičnih tipova koji uzrokuju rak. Radi se o široko rasprostranjenom virusu, a procjenjuje se da će se 75 posto do 80 posto spolno aktivnih muškaraca i žena zaraziti HPV-om tijekom života – rekla je dr. Vuljak-Vulić.

Dodala je da je HPV najčešća virusna infekcija reproduktivnog sustava, a prenosi se s osobe na osobu kontaktom preko kože i sluznica, prvenstveno spolnim putem, ali i izravnim nespolnim kontaktom. Napominje da je učestalost infekcije najviša kod mladih spolno aktivnih osoba te opada sa starošću.

– Iako se većina infekcija HPV-om povuče sama od sebe, dugotrajna infekcija određenim tipovima HPV-a može dovesti do razvoja potencijalno opasnih bolesti. Nije moguće predvidjeti u koga će se virus povući, a u koga ne. Dugotrajna infekcija HPV-om visokog rizika uzrokuje rak vrata maternice i prekarcenozne promjene vrata maternice. Povezuju se i s rakom anusa, vulve, vagine, penisa, te orofarinsa – objasnila je dr. Vuljak-Vulić.

Dodala je da je cijepljenje protiv HPV infekcije djevojaka i mladića preporučljivo radi smanjenja rizika od HPV infekcija i štetnih posljedica HPV infekcije, prvenstveno određenih karcinoma, a koristi se od devet godina starosti nadalje.


– Djevojčice i dječaci u dobi do uključivo 14 godina primaju dvije doze cjepiva, a nakon 15. godina cjepivo se prima u tri doze – kazala je.

Osigurane su dovoljne količine cjepiva // Foto: Ivan Brkić

Liječnica ističe da je cijepljenje protiv HPV infekcije neobavezno, preporučljivo i besplatno u 2019. godini svim djevojkama i mladićima u osmom razredu osnovne škole te za djevojke i mladiće u srednjoj školi ovisno o raspoloživosti cjepiva, a najdulje do 1. srpnja ove godine. Napomenula je da su osigurane dovoljne količine cjepiva i provedba se odvija po planu.

– U Koprivničko-križevačkoj županiji sa cijepljenjem protiv HPV infekcije počelo se 2009. godine i obuhvat se kretao od 25 posto do 11 posto učenica osmih razreda osnovne škole. Troškove nabave cjepiva su pokrivali pojedini gradovi i općine i obuhvat je dijelom bio pokazatelj određenih financijskih mogućnosti određenih lokalnih zajednica – prisjetila se dr. Vuljak-Vulić.

No, ističe da je Ministarstvo zdravlja 2015. godine donijelo Provedbeni program imunizacije u koji uvrštava cijepljenje protiv HPV infekcije kao neobavezno, preporučljivo i besplatno.

Što se tiče procijepljenosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, dr. Vuljak-Vulić ističe da je u ovoj školskoj godini procijepljeno 55 posto djevojaka i 48,6 posto mladića, a u prošloj godini 34 posto djevojaka i 19 posto mladića.


 Dr. Stanišić: Tek obuhvatom oko 80 posto ciljne skupine može se očekivati poboljšanje zdravstveno statističkih podataka

Dr. Ivica Stanišić, voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek, ističe da veliki broj epidemioloških i drugih studija ukazuje da HPV ima brojna obilježja spolno prenosive bolesti, a 80-ih godina prošlog stoljeća nedvojbeno je znanstveno dokazano da se kronična infekcija visokorizičnim tipovima HPV-a može povezati sa malignom alteracijom epitelne stanice ženskog genitalnog trakta.

– Pronalazak i primjena cjepiva protiv HPV-a jedno je od velikih znanstvenih dostignuća u prevenciji premalignih i malignih bolesti ne samo ženskog genitalnog trakta već i drugih lokalizacija, a cijepljenjem preveniramo bolest što je općenito prioritet u svim medicinskim granama jer su troškovi liječenja kud i kamo veći od troškova preventive. Pogotovo je to slučaj kod malignih oboljenja gdje se preventivnim programima nastoje spriječiti bolesti za koje još uvijek nema adekvatne terapije. Ne vidim nedostatake prventivnih programa pa tako i cijepljenja protiv HPV-a – objasnio je Stanišić.

Istaknuo je da se nada da će se pozitivan trend odaziva i dalje nastaviti jer tek obuhvatom oko 80 posto ciljne skupine može se očekivati poboljšanje zdravstveno statističkih podataka na nacionalnoj razini u svezi morbiditeta i mortaliteta bolesti uzrokovanih ovom infekcijom.

– Infekcija HPV-om je najčešća spolno prenosiva bolest i smatra se da se i do 80 posto spolno aktivne populacije jednom u životu zarazi sa ovim virusom, ali se zdravi organizam u 80 ili 90 posto slučajeva od te infekcije i samoizliječi. Najčešći put prijenosa je spolni odnos bez mehaničke zaštite – kondoma, ali se virus može prenijeti i rukom ukoliko se prije toga diralo zaraženo područje. Mjere prevencije infekcije HPV-om su: adekvatan zdravstveni odgoj, spolno odgovorno ponašanje, adekvatna spolna higijena kao i korištenje mehaničke zaštite prilikom spolnog odnosa te cijepljenje protiv HPV-a – zaključio je dr. Stanišić.

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com