Energetska zadruga KLIK proglašena finalistom Europske nagrade za energetsku održivost

Energetska zadruga KLIK jedan je od finalista Europske nagrade za energetsku održivost 2023. godine u kategoriji lokalnih energetskih akcija. Nagradom se daje priznanje provedenim akcijama održive energije koje je pokrenula skupina građana ili potrošača, a koja doprinosi tranziciji prema čistoj energiji na razini zajednice ili na lokalnoj razini. Također, inspirira i motivira druge da provedu slične korake u cijeloj EU.
U samo dvije godine KLIK je podržao građane u ugradnji 277 kilovata solarnih fotonaponskih sustava u kućanstvima. To čini ulaganje od 500.000 eura, od čega je polovicu omogućio sam Grad u obliku bespovratnog novca, dok su drugu polovicu pokrili vlasnici domova. Ugrađeni fotonaponski sustavi proizvest će oko 288.790 kilovat sati obnovljive energije godišnje.


Zgrada Energetske zadruge KLIK / FOTO GRAD KRIŽEVCI

Zajedno s Gradom i partnerima, KLIK je uspostavio Energetsko-klimatski ured koji djeluje kao kontaktno mjesto za Križevčane i okolicu.

– Ured je mjesto gdje se građani mogu informirati o zelenim tehnologijama. Educiramo ih, pomažemo u pripremi potrebne dokumentacije te ih povezujemo s izvođačima za ugradnju solarnih ploča u njihove domove. Pomažemo im i s administracijom kako bi dobili pristup subvencijama – objasnila je Sanela Mikulčić Šantić, upraviteljica zadruge te dodala kako KLIK organizira i različita predavanja, radionice i aktivnosti nastojeći zajednici pružiti znanje i povezati je s drugim relevantnim dionicima kako bi je učinili otpornijom.

Križevci, kojima je cilj da gotovo 20 posto kućanstava ugradi fotonaponske sustave do 2030. godine, primjer je uspješne suradnje energetskih zajednica i lokalnih vlasti.

– Želimo biti energetski neovisni do 2030. godine, a to možemo postići u suradnji s građanima – naglasio je gradonačelnik Mario Rajn.


KLIK i Križevci služe kao snažan primjer kako javni sektor može stupiti u partnerstvo s nevladinim organizacijama kako bi uključio građane u energetske i klimatske ciljeve.
– Energetski projekti zajednice stup su direktive o obnovljivoj energiji EU-a te izravno podupiru Europski zeleni plan i plan REPowerEU – naglasili su iz Grada.

 

Vezani članci

Najčitanije