Evo zbog čega skidamo kapu Županiji i županu Darku Korenu

Koprivničko-križevačkoj županiji ne može se osporiti činjenica prema kojoj ulaže ogromne napore kad je u pitanju skrb o starijim i nemoćnim osobama. Tu činjenicu dokazuje i danas potpisani sporazum o sufinanciranju izvaninstitucionalne skrbi o starijim osobama – programa pomoći u kući starijim osobama u 2023. godini i dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima. Riječ je o programu koji se kontinuirano provodi 17 godina, a ove je godine za njegovu realizaciju u proračunu Županije osigurano 197.753 eura. Osim što će pružiti neophodnu pomoć našim starijim sugrađanima, putem njega će se zaposliti 24 osobe, odnosno gerontodomaćice.


FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Sporazum su sa županom Darkom Korenom potpisali gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, načelnik Općine Vrje Mirko Perok, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec i predsjednica Kluba Mariška Valentina Čadavec. Dodoajmo ovome da će Klub ‘Mariška’ provedbom programa pokrivati područje 15 općina s koprivničkog i križevačkog područja.

– Osim što izdvajamo znatan novac za ovaj program, Koprivničko-križevačka županija izdvaja 826.497 eura za rad Doma za starije i nemoćne u Koprivnici te osigurava 225.573 eura za sufinanciranje smještaja u privatne domove po čemu smo prvi u Hrvatskoj – istaknuo je Koren.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

S obzirom na to da danas potpisani program, osim skrbi o starijim osobama, pomaže i pri zapošljavanju teže zaposlivih žena, postavljeno je pitanje je li se razmišljalo o tome da Koprivničko-križevačka županija postane pionir u razbijanju rodnih predrasuda prema kojima su samo žene zadužene za poslove vezane uz vođenje domaćinstava pa shodno tome pokrene i program zapošljavanja gerontodomaćina.

– Čim nam se netko od muškaraca javi, odmah ćemo krenuti u realizaciju takve inicijative – odgovorio je Koren na novinarsko pitanje.


FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Nešto opširnija u odgovoru bila je Valentina Čadavec, predsjednica Kluba Mariška koja je kazala kako oni ne rade rodnu distinkciju kada natječajem traže gerontodomaćicu/gerontodomaćina.

– Činjenica jest da postoji program osposobljavanja gerontodomaćica što znači da je taj posao u samom startu usmjeren prema ženama. Program Kluba Mariška za koji smo danas potpisali sporazum sa Županijom nosi naziv ‘Zaželi’ i istina je da se putem njega mogu zaposliti isključivo žene. Nažalost, do sada niti jedan muškarac nije iskazao želju da bi se bavio takvim poslom – zaključila je Čadavec.

FOTO / OZREN ŠPIRANEC

Vezani članci

Najčitanije

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com