Filozofski café u gostima kod ‘Franje Markovića’ – ususret velikim obljetnicama

Gradska knjižnica ‘Franjo Marković’ Križevci obilježava 110 godina od smrti i 180 godina od rođenja ovog hrvatskog filozofa i književnika (Križevci, 26. srpnja 1845. – Zagreb, 15. rujna 1914.).
Podsjetimo, Franjo Marković doktorirao je u Beču iz područja estetike, bio je prvi profesor filozofije i prvi dekan na obnovljenom zagrebačkom sveučilištu od 1874. te po njemu ime nosi i nagrada Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja se dodjeljuje studentima koji su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarili zapažene znanstvene, umjetničke, stručne i sportske rezultate.
Svoj je život bio posvetio javnome radu, ne samo kroz kulturno umjetničko, već kroz političko djelovanje te prosvjetni rad s učenicima i studentima te će zato prvo okupljanje njemu u čast biti ono u suradnji s maturantima križevačke gimnazije – Filozofski café u gostima kod Franje Markovića. Filozofski café (filozofski kafić), koji se godinama redovito održava u Gimnaziji Ivana Zakmardija Dijankovečkoga, gostovat će kod ‘Franje Markovića’ u četvrtak 29. veljače s početkom u 18 sati.


– U raspravi sudjeluju maturanti gimnazije, a moderatorica je Sanela Starešec Bilić, profesorica filozofije i sociologije. Teme će učenici slobodno birati iz područja kojima se Marković najviše bavio, estetike i etike. Za razliku od ‘klasičnog’ filozofskog kafića u obliku javnog foruma za sve prisutne, Filozofski café u gostima kod Franje Markovića uz raspravu je također i oblik pokazne vježbe učenika, zato su svi posjetitelji dobrodošli slušati i vidjeti uživo o čemu se radi, no sudjelovanje u raspravi ograničeno je na učenike, te molimo posjetitelje na poštivanje uputa moderatorice, pojasnili su u Knjižnici.

Vezani članci

Najčitanije