FOTO Đurđevački vinogradari proslavili Bartolovo u vinariji Megec

Sv. Bartola, jednog od važnih vinogradskih zaštitnika, đurđevački vinogradari ni ove će godine nisu zaboravili. Članovi Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, te njihovi prijatelji primjereno i veselo su ga obilježili i proslavili u vinariji Megec.


Ovaj tradicijski događaj i druženje đurđevačkih vinogradara posjetili su gradonačelnik Hrvoje Janči i predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković koji su svim vinogradarima čestitali dan Sv. Bartola i poželjeli da ove godine đurđevačko vinogorje da što više dobroga grožđa i kvalitetnih vina.

Đurđevačkim vinarima i gostima prvo se obratio Marijanko Ređep, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac, koji se i ove godine zahvalio Gradu Đurđevcu na tradicionalnoj kupnji klopoca za Bartolovo i dobroj dosadašnjoj suradnji i potpori, a zahvalio se i domaćinu Rajku Megecu na gostoprimstvu.

– Moram naglasiti da imamo izvrsnu suradnju s Udrugom vinogradara i voćara Đurđevac. Drago nam je da članovi Udruge sudjeluje na svim manifestacijama u organizaciji Grada i TZ, te što vrlo uspješno, sudjelovanjem na izložbama vina diljem Hrvatske, prezentiraju naš grad i našu bogatu eno-gastronomsku ponudu – rekao je gradonačelnik Janči i podsjetio da Grad Đurđevac nastavlja sa sufinanciranjem najveći dio potreba koje vinarima mogu podići kvalitetu proizvodnje i gotovog proizvoda, vina, ali i pristupe njihovim  vinogradima.

–Sufinancirat će se i dalje asfaltiranje prilaznih vinogradarskih putova, ali i nabava strojeva, edukacija i registracija vinara. Osim toga pozivam vas da ustrajete i na kvaliteti svojih vina, kako bi vam mogla bila dodijeljena oznaka izvrsnosti – Kvaliteta Podravina – spomenuo je gradonačelnik Janči.


U čast sv. Bartola vinskoga sveca, zaštitnika grožđa i vinograda đurđevački su vinogradari  dizanje klopoteca i druženje obavili svečano i ceremonijalno u vinogradu Rajka Megeca, jer je on vlasnik ovogodišnjeg gradonačelnikova vina. Prema već ustaljenoj turističkoj tradiciji to je i glavni razlog da se za Bartolovo u njegovu vinogradu na najvidljivije i najviše mjesto postavi klopotec. Svečanom činu podizanja klopoteca kao zvučnom signalu čvorcima da se ne približavaju grožđu koje dozrijeva, ali i vizualnom tradicijskom znaku koji najavljuje skorašnju berbu grožđa, ceremonijalno je uvelike pomogao Matija Vogrinčić, dok se Rajko Megec pokazao kao izvrstan domaćin.

Proslava Bartolova, uz lijepo vrijeme, opuštenu atmosferu kojoj je pridonijela dobra vinska kapljica, bogata gastronomska ponuda i dobra pjesma, potrajala je dugo u noć.

Foto: Grad Đurđevac

 

Vezani članci

Najčitanije