Ljeto na Zrinskom u parku

Ljetne manifestacije često su okosnica gradskog života za one koji su zaglavili na kontinentu, a nisu na godišnjem ili pak one koji su se iz nekog sasvim slučajnog razloga sasvim slučajno na nekoliko dana našli u nekom sasvim slučajnom gradu ili za one kojima se jednostavno ne znoji kod kuće nego na nekom javnom mjestu. Ljetne manifestacije su i način da razne gradske uprave pokušaju pokazati i dokazati građanima da im je do njih stalo i u ljetnim mjesecima te im donekle olakšati inače prilično učmali ljetni kontinentalni gradski život raznovrsnim zabavnim i sličnim programom koji je dovoljan da izađete iz kuće, ali nedovoljno zanimljiv da ga ne bi ponešto ignorirali u korist čašice razgovora s društvom.
Na tragu svih ovih razloga je i ‘Ljeto na Zrinskom’ kojem se ove godine mora priznati barem nekoliko pozitivnih iskoraka. I dok, na primjer, na čakovečkom Porcijunkulovu nastupaju Grašo, Vanna, Bebek, Klapa In Trade, Crvena Jabuka i slično, a što bi široke mase zasigurno ocijenile kao poželjnim i u centru našeg grada, ‘Ljeto na Zrinskom’ večeras će otvoriti kantata Carla Orffa ‘Carmina Burana’ u izvedbi Zbora HRT-a, udaraljki i dva klavira.


Ovaj zaista neočekivani odabir ‘glavne otvaračke senzacije’ ovogodišnje ljetne manifestacije pohvalan je jer pokazuje da se znamo i možemo odmaknuti od uobičajenih sajmeno-vašarskih rješenja ako i kada za to ima barem malo volje i vremena. Trodnevno vikend otvaranje nastavit će se u decentnom tonu sutrašnjim Međunarodnim festivalom folklora ‘Iz bakine škrinje’ Folklornog ansambla Koprivnica te nedjeljnim koncertom Puhačkog orkestra grada Koprivnice. I nakon toga će tu i tamo biti nečeg neočekivanog poput koncerta Brune Matić i Vojkana Jocića (doduše, samo zato što je kiša koncert spriječila dan uoči velike sajmeno-vašarske fešte na 1. Maj pa je nastup ovdje ubačen kao svojevrsna kompenzacija, a ne ciljana namjera) ili nastupa BC Brass Quinteta. Zbog svega toga bismo se gotovo mogli usuditi ‘Ljeto na Zrinskom’ nazvati i donekle ‘kulturnim ljetom u gradu’ što je svakako događaj bez presedana. Ljeto? I to još kulturno? Tanki led usred usijanih temperatura.
U duhu objektivnosti, pozitivnim se iskoracima ipak nešto mora i prigovoriti, a to je prvenstveno kronični nedostatak sadržaja za odrasle. I dok je pohvalno da djeca ovog ljeta mogu uživati u pregršt najrazličitijih sadržaja, od žonglerske radionice, bajkaonice, klaunskih predstava, radionica na engleskom, dječjim predstavama, likovnim radionicama, face paintingu, za odrasle osim nekoliko koncerata i jednog stand up-a na ‘Ljeto na Zrinskom’ zapravo nema ničega, a čak je i Ljetno kino pod zvijezdama ove godine orijentirano na mlađu publiku animirani filmovi ili igrani filmovi za djecu.

Na kraju, tu je i pitanje koncepta ljeta na ‘Zrinskom’ jer se većina programa zapravo odvija u gradskom parku. To je i logično jer tko bi osim nevjerojatnog solarnog stabla poželio ljeto po najgoroj vrućini i najgorem suncu provesti na trgu, ako je tek nekoliko metara dalje predivan gradski park u se osjeća svježina prirodnog hlada koje pruža bujno zelenilo? Možda bi zato trebalo prestati inzistirati na konceptu provođenja ljeta ‘na Zrinskom’ samo zato jer je gradska uprava u njega izdašno uložila pa bi sad bilo dobro da tamo netko stoji kad je već obnovljen ili zato jer netko baš voli gledati u malu pozornicu iza koje je kiosk ili zato što je taj trg gradskim ocima baš posebno drag jer ga svakodnevno gledaju kroz prozor svojih gradskih ureda i razmisliti o konceptu ‘Ljetna u gradskom parku’. Običnim građanima to zasigurno zvuči mnogo primamljivije.

Vezani članci

Najčitanije