FOTO / Legrad slavi svoj veliki dan, stigao i Milanović te pohvalio agilnost tamošnje vlasti

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća, koja je danas održana u Društvenom domu u Kutnjaku, obilježen je Dan općine Legrad i svetkovina Presvetog Trojstva. Ovom važnom danu za općinu, odazvao se i čelni čovjek države Zoran Milanović koji je u svom govoru naglasio da je unutarnji ustroj Hrvatske kojeg čine općine smislen.


Predsjednik Zoran Milanović / FOTO IVAN BRKIĆ

– Prvih 30 godina vašeg postojanja morali ste se dokazivati, a sve to vrijeme trajala je kuknjava kako treba ukinuti općine, njih 527. Ta motika koja bi kosila, prvo bi pokosila vas i slične općine, a to je dosta bedasta priča jer aktualni sustav je u više navrata pokazao da je održiv – izjavio je Milanović.
Jer, kako je rekao, novac kojim općine raspolažu, mada nije veliki, ipak se troši namjenski za ono što je lokalnom stanovništvu potrebno, koristi ga se za organiziranje života u općinama poput Legrada. Govoreći o Legradskom kraju pozdravio je agilnost tamošnje vlasti koja se očituje i u privlačenju stranog kapitala koji ulaže novac u potencijalno korištenje geotermalnih izvora.
Milanović je rekao da je novac koji se u Hrvatsku i lokalnu zajednicu slijeva iz europskih fondova dobro došao, ali on nije poklonjen.

– No vrijeme je da se pripremamo za pravu utakmicu, onu u kojoj preživljavaju najkonkurentniji, onu u kojoj se privlače investitori. Vi dokazujete da ste spremni za takvo tržišno okruženje – zaključio je Milanović čestitajući Dan općine.

– Prošlo je godinu dana od zadnje proslave i sada ponovno imamo priliku rezimirati rezultate našega rada. Ove godine je prilika da rezimiramo rezultate u posljednjih 30 godina jer slavimo obljetnicu osnutka naše općine te je pred nama najplodonosnije razdoblje u napretku naše općine – započeo je svoj govor Ivan Sabolić, načelnik općine te dodao kako je dokaz tome da su do sada razvijali demokraciju i suživot u sedam naselja, razvijali osnovnu infrastrukturu i pripremili dokumentaciju za projekte koji će uvelike, ističe, promijeniti sliku općine, ali i povećati njen proračun.

Ivan Sabolić, načelnik općine Legrad / FOTO IVAN BRKIĆ

U moru planiranih i ostvarenih projekata, Sabolić je posebno istaknuo geotermalne projekte za koje kaže da je sada, kada je izbušena i testirana prva bušotina, vrijeme da se nakon više od 40 godina od pronalaska tople vode projekti u Kutnjaku, Antolovcu i Legradu konačno realiziraju.
– Raduje me i povećanje broja djece u vrtiću jer kada sam prije 10 godina izabran za općinskog načelnika imali smo 18 –ero djece u vrtiću, danas imamo 50 i već smo u procesu nadogradnje kako bi imali 62 mjesta – kazao je Sabolić te se ukratko osvrnuo i na turizam u općini. Naglasio je kako su s nula kreveta i noćenja u 2017. godini, u prošloj godini skočili na više od 1300 noćenja što je itekakav pomak. Spomenuo je i kako su jedinstvenim programom za mlade obitelji, kojim kuće i gradilišta prodaju za 13 centi, postali svjetski poznati.
– U posljednjih pet godina naše poticaje koristilo je više od 100 mladih osoba i to nam daje nadu da u našoj općini ima itekakve budućnosti. Ipak, imamo još dosta posla i problema koje moramo rješavati poput kanalizacije, brzog interneta i visoke stope mortaliteta, a na te stvari gledamo kao na izazove za koje tražimo rješenja – naglasio je i dodao kako vjeruje da će uz pomoć svojih suradnika, zaposlenika, vijećnika i prijatelja ta rješenja i pronaći za dobrobit sviju.


Prigodne riječi kao i čestitke za Dan Općine uputili su gradonačelnik Mišel Jakšić, Alen Dedi, predsjednik Općinskog vijeća Općine Legrad, uime predstavnika općinskih načelnika i gradonačelnika Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje te župan Darko Koren.
Na svečanosti su dodijeljene zlatne plakete ‘Grb Općine Legrad’ za mještane koji su doprinijeli njezinom razvoju. Zlatnu plaketu dobila je Marija Dominković za dugogodišnji rad u predškolskom odgoju, Josip Balog za dugogodišnje volonterstvo, Boris Vadla za vrhunske rezultate u području sporta, Vesna Vugrač za dugogodišnji angažman i osobni doprinos u javnom radu te Ružica i Marijan Šporčić za doprinos u razvoju vjere i kulture.

Za glazbeni doprinos svečanosti bila je zadužena Teodora Jantol, operna pjevačica koja je uz pratnju Mihaela Kivača dodatno upriličila ovaj svečani dan, a sve prisutne dobro su nasmijali Kaja, Klara i Roko, članovi KUD-a Zrin koji su izveli dramski skeč iz svima nam poznate serije Gruntovčani.

Po završetku svečanosti upriličena je i primopredaja vatrogasnog navalnog vozila kojeg je DVD Kutnjak-Antolovec dobio zahvaljujući novčanoj potpori Općine Legrad, Županije i Vatrogasne zajednice Općine Legrad.

Vezani članci

Najčitanije